Partijleider Farid Azarkan (rechts) en Kamerlid Tunahan Kuzu
NOS Nieuws

Onderzoek naar machtsstrijd Denk en affaire Kuzu komt er toch niet

  • Ewoud Kieviet

    Politiek verslaggever

  • Ewoud Kieviet

    Politiek verslaggever

Er komt geen extern onderzoek meer naar de machtsstrijd van vorig jaar binnen Denk en de affaire van Kamerlid Tunahan Kuzu. Dat laat het bestuur van de partij aan de NOS weten. De leden van Denk vroegen afgelopen zomer op een ledenvergadering om zo'n onderzoek, maar het bestuur vindt dit "onnodig".

Vorig jaar ontstond een conflict tussen de twee oprichters van Denk, Kuzu en Selçuk Öztürk. Onderdeel van dit conflict was een affaire van Kamerlid Kuzu met een vrijwilligster van Denk en vermeend grensoverschrijdend gedrag daarbij.

Denk liet twee onderzoeken verrichten die Kuzu vrijspraken, maar de vrouw om wie het ging wilde alleen aan een extern onafhankelijk onderzoek van adviesbureau Berenschot meewerken.

Dat werd afgeblazen, tot ongenoegen van een meerderheid van de leden van Denk. Op de laatste ledenvergadering vroegen ze alsnog om "een gedegen onderzoek door een onafhankelijke, deskundige instelling".

Deze motie werd aangenomen:

Motie onderzoek Denk

Partijvoorzitter Ejder Kose laat nu aan de NOS weten: "Verder onderzoek vindt het bestuur onnodig. Wat het bestuur betreft is dit een afgesloten hoofdstuk."

De indiener van de motie noemt deze reactie absurd. "De leden zijn hier nog niet eens over geïnformeerd, wij moeten nu via de media vernemen dat ons gevraagde onderzoek er niet komt. De motie was duidelijk, ik vind het bizar dat deze niet wordt uitgevoerd."

Volgens de indiener is er ook met andere moties, zoals over de opbouw van een democratische partijstructuur, niets gebeurd. "Qua partijdemocratie moet er nog heel veel verbeterd worden bij Denk, het is een topdown partij. Juist transparantie is nodig om Denk verder te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl