Demonstranten in Yangon verweren zich
NOS Nieuws

'Geduld' van leger Myanmar is op, betogingen worden veel harder neergeslagen

Het leger in Myanmar pleegde op 1 februari een staatsgreep en sindsdien gaat de bevolking dagelijks massaal de straat op. Overal in het land wordt gestaakt. Betogers worden door het leger en de politie met geweld uit elkaar gedreven, honderden mensen zijn gearresteerd en er vielen al doden. Maar op één dag nog niet zoveel als vandaag. Sinds dit weekend treedt het militaire regime van Myanmar nog veel repressiever op.

In zes steden werd met scherp op demonstranten geschoten. Ook traangas en flitsgranaten werden ingezet. Zeker achttien demonstranten overleden zeggen de Verenigde Naties, dertig mensen raakten gewond. Volgens de Democratic Voice of Burma, een mediaorganisatie van Myanmarezen in het buitenland, zijn er mogelijk zelfs 29 doden gevallen.

De VN, landen als Indonesië en het Verenigd Koninkrijk en verschillende mensenrechtenorganisaties veroordeelden het geweld. Het VK zegt samen met de VS en Canada sancties ingesteld te hebben tegen negen topmilitairen, onder wie legerleider Min Aung Hlaing.

"De escalatie door Myanmarese veiligheidstroepen door dodelijk geweld te gebruiken in meerdere plaatsen in het land, als reactie op veelal vredige anticoupdemonstranten is schandelijk en onacceptabel en moet onmiddellijk stoppen", aldus Phil Robertson van ngo Human Rights Watch.

Beelden van de politie die in Myanmar met scherp schiet op betogers:

Politie schiet met scherp op demonstranten in Myanmar

Een verklaring gisteren van de State Administration Council, de feitelijke militaire regering, was al een voorbode van de zwaardere repressie. De junta had drie weken lang "op een geduldige manier" waarschuwingen uitgedeeld, stond in de verklaring. Maar het leger zei geen "anarchistische meutes" te kunnen accepteren die "de intentie hebben de meerderheid te schaden die stabiel en in vrede wil leven." Het leger waarschuwde: "Er zal zwaar tegen hun worden opgetreden om ervoor te zorgen dat ze de belangen van de Staat en de sociaaleconomische levens van het volk niet schaden".

Een dag later werd de daad bij het woord gevoegd en brak de bloedigste dag sinds de staatsgreep aan.

Sinds zaterdag is het aantal arrestaties van demonstranten al flink opgelopen, schrijft persbureau AP. Voor dit weekend waren het er volgens de Assistance Association for Political Prisoners zo'n 850, maar er zouden er honderden zijn bijgekomen. Veel gearresteerde betogers zijn naar de Insein-gevangenis in Yangon gebracht, waar politieke gevangenen zitten. Waar voorheen vooral de politie ingreep, worden nu ook meer en meer soldaten ingezet bij betogingen.

Zelfgemaakte schilden

Betogers trokken zich ondanks het toegenomen geweld niet terug, merkt een correspondent van de BBC op. Hij was in Yangon op een plek waar iemand was neergeschoten: "Ik zag bloed op straat en een zelfgemaakt schild. De kogel was door het schild heengegaan. Een paar minuten later bezetten meer demonstranten de straat, ze blokkeerden het gebied met schilden en winkelwagens en maakten zichzelf klaar om de politie te lijf te gaan."

Er werden op die plek twee mensen doodgeschoten, zegt de correspondent. "Maar de mensen trokken zich niet terug."

Persbureau Reuters sprak Nyan Win Shein, één van de demonstranten: "Als ze ons duwen, zullen we opstaan. Als ze ons aanvallen, zullen we ons verdedigen. We zullen nooit knielen voor hun legerlaarzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl