Clint Leemans baalt

De Graafschap verslikt zich in Jong AZ: kostbaar puntverlies voor nummer twee

De Graafschap heeft voor het eerst in acht competitieduels puntverlies geleden in de Keuken Kampioen Divisie. De nummer twee van de ranglijst kwam thuis tegen Jong AZ, de nummer achttien van de ranglijst, niet verder dan 1-1.

Het gelijkspel kostte De Graafschap twee kostbare punten in de achtervolging op Cambuur, dat pas zondag in actie komt. Het verschil met de Friese koploper is nu drie punten.

In september overleefde De Graafschap het duel met Jong AZ ook al niet zonder kleerscheuren. De beloftenploeg uit Alkmaar liep de titelkandidaat uit Doetinchem toen aan alle kanten voorbij en trakteerde De Graafschap op een pijnlijke 7-3 nederlaag, de eerste van het seizoen.

Ook in de eerste helft kon De Graafschap vrijdag maar moeilijk grip krijgen op Jong AZ. De ploeg van Mike Snoei kreeg amper kansen, maar vlak voor rust was het toch raak. Daryl van Miechem zette de thuisploeg op voorsprong met een afstandsschot door het midden, waarbij AZ-keeper Beau Reus er niet goed uitzag.

Tijs Velthuis (r) viert de 1-1

Na de pauze kreeg De Graafschap een handvol mogelijkheden om de score uit te breiden, onder anderen via Clint Leemans en Jesse Schuurman, maar de nummer twee van de ranglijst kon niet echt doordrukken. Hoewel de tweede helft zich grotendeels op de helft van Jong AZ afspeelde, bleven de Alkmaarders azen op de gelijkmaker.

Die viel in de 78ste minuut: Tijs Velthuis kopte raak uit een vrije trap van Bram Franken en tekende voor zijn eerste treffer in de Keuken Kampioen Divisie.

Go Ahead wint

Go Ahead Eagles, de nummer vijf in de eerste divisie, won thuis met 1-0 van Jong PSV. Clubtopscorer Sam Beukema werkte in de 18e minuut een vrije trap van Erkan Eyibil tegen de touwen.

Sam Beukema viert de 1-0

Nummer zes NEC won in Kerkrade met 3-1 van nummer zeven Roda JC, dat de laatste vijf duels wist te winnen. Jordy Bruijn benutte een strafschop namens de Nijmeegse ploeg en Erik Falkenburg kopte de gelijkmaker binnen voor Roda. Elayis Tavsan tekende tien minuten voor tijd voor de 2-1 en Javier Vet maakte in blessuretijd de 3-1.

FC Den Bosch gaf door een 3-0 zege op Jong FC Utrecht de laatste plaats over aan FC Dordrecht.

Zondag Cambuur - Almere City

Koploper Cambuur kan zondag de voorsprong op De Graafschap vergroten naar zes punten. Dan moet het wel winnen bij Almere City, de nummer drie van de eerste divisie.