NOS NieuwsAangepast

Rutte: terrassen nu niet open, maar komende tijd wel naar kijken

Het demissionaire kabinet vindt het niet verstandig om de terrassen op dit moment weer onder voorwaarden te openen, maar de komende tijd wil het kabinet er opnieuw naar kijken. Dat heeft premier Rutte gezegd in het Kamerdebat over de kleine versoepelingen die het kabinet gisteren aankondigde.

In dat pakket zitten geen versoepelingen voor de horeca. Ondernemers in die sector mogen nog steeds alleen open zijn voor afhaal of bestellingen. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zag afgelopen weekend dat het daardoor bij strandopgangen en afhaalloketten juist heel erg druk werd. "Mensen zaten dicht bij elkaar op muurtjes te wachten totdat ze aan de beurt waren."

"Is het dan niet veiliger en beter te reguleren als de terrassen weer open mogen?", vroeg Heerma zich af. Een meerderheid is het met hem eens. Volgens premier Rutte is dat op dit moment niet verstandig, omdat open terrassen een aanzuigende werking hebben, waardoor het toch snel te druk kan worden. Maar hij zegde toe dat het kabinet er wel naar zal kijken in aanloop naar de volgende persconferentie, die gepland staat op 8 maart.

Kijk hier wat Rutte over het openen van terrassen zei:

Rutte: terrassen open in deze fase niet verstandig

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil dat het kabinet onderzoekt wat er misschien toch mogelijk is voor de horeca, want die sector wordt "keihard geraakt" door de crisis. Hij vroeg ook naar extra steun voor horecaondernemers.

Wat PVV-leider Geert Wilders betreft gaan de terrassen wel per direct weer open. "Vriend en vijand zijn het erover eens dat buiten de kans op besmetting zo goed als nihil is." Volgens hem hebben horecaondernemers al lang protocollen opgesteld die het mogelijk maken om weer veilig open te gaan.

Wilders sprak van een falende aanpak door het kabinet. "Nu de verkiezingen naderen en de VVD daalt in de peilingen doen ze net alsof we weer onze vrijheid terugkrijgen. Maar dat is misleidend." De versoepelingen zijn volgens hem slechts "een paar kruimels".

Hoger onderwijs

Ook andere oppositiepartijen hekelden het in hun ogen zwalkende beleid van het kabinet. "De willekeur regeert", zei PvdA-leider Lilianne Ploumen. "De massagesalons gaan weer open, maar de universiteiten blijven dicht." Ook GroenLinks en regeringspartijen D66 en ChristenUnie vroegen zich af of de versoepelingen die volgende week gaan gelden voor het voortgezet onderwijs en het mbo ook in het hoger onderwijs van kracht kunnen worden.

Maar volgens premier Rutte is daar op dit moment geen ruimte voor. Hij wees erop dat het kabinet met het deels heropenen van de middelbare scholen al een risico neemt. Hij gelooft dat de universiteiten en hogescholen op zich in staat zijn om coronaproof onderwijs te organiseren. Maar dat leidt ook weer tot meer reisbewegingen, met alle gevolgen van dien, zei Rutte.

Een meerderheid van de Kamer accepteert de verlenging van de avondklok tot 15 maart, maar begrijpt wel dat mensen er boos over zijn. "De premier zei eerst dat het een rotmaatregel was, die als eerste weer zou worden afgeschaft", zei CDA'er Heerma. "De communicatie moet op punten beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl