NOS Wielrennen

Pogacar troeft Yates af op eerste klim in UAE Tour en verstevigt leiding

Tourwinnaar Tadej Pogacar heeft de eerste bergrit in de Ronde van de Emiraten op zijn naam geschreven. De Sloveen versloeg de Brit Adam Yates in een sprint bergop en verstevigde zijn leiding in het algemeen klassement in de eerste WorldTour-koers van het seizoen.

Pogacar schrijft eerste bergrit UAE Tour op zijn naam

De kopman van Team Emirates heeft nu een voorsprong van 43 seconden op Yates, de winnaar van vorig jaar.

Eerste klim

Na een vlakke waaieretappe en een tijdrit in de Emiraten was dinsdag de beurt aan de klimmers. De eerste 155 kilometers van de derde etappe waren vlak, maar de finish lag bovenop de Jebel Hafeet (10,8 kilometer, gemiddelde stijging van 6,6% en stukken van 11%).

Meteen na het vertrek gingen Tony Gallopin (AG2R) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal) ervandoor. Het Frans-Belgische duo wist de voorsprong uit te bouwen naar ruim zes minuten, maar zag het peloton aan de voet van de klim heel snel dichterbij komen. Onderweg deed Deceuninck-Quick Step nog een poging om het peloton in waaiers te trekken, zonder succes.

Op acht kilometer van de streep werd Gallopin, die De Gendt inmiddels had gelost, bijgehaald door het peloton. Pogacar, die vorig jaar ook al een keer wist te winnen op Jebel Hafeet, had zijn ploeggenoten Rafal Majka en Davide Formolo op kop gezet, waardoor de groep snel uitdunde.

Adam Yates, die vorig jaar ook een rit met aankomst op Jebel Hafeet won en de eindzege in de UAE Tour op zijn naam schreef, aasde net als Pogacar op zijn eerste ritzege van het seizoen. Met nog zes kilometer te gaan nam zijn nieuwe ploeg Ineos de leiding over, waarna de ene na de andere klassementsrenner moest lossen.

Pogacar vs. Yates

Jumbo-Visma-troef Sepp Kuss wist weg te rijden uit de groep met de favorieten en alleen Pogacar en Yates hoefden niet te passen. Vervolgens kon Kuss zelf het tempo van Yates niet volgen.

Adam Yates probeert Pogacar te kraken, zonder succes

Yates plaatste meerdere versnellingen op de steile flanken van de slotklim, maar de Sloveense Tourwinnaar bleef zich, met enige moeite, vastbijten zijn wiel. De sprint was daarna een eitje voor de winnaar van de Tour.

Sergio Higuita (EF) won op 47 seconden de sprint voor plaats drie. Wout Poels (Bahrain) was de beste Nederlander; hij kwam als 19e binnen, op 2.11 van Pogacar.

Joao Almeida (Deceuninck), die na de tijdrit tweede stond op 5 seconden van Pogacar, kon het tempo niet volgen op de klim. De Portugees kwam op 48 seconden van Pogacar binnen en staat nu derde op 1.03.

Chris Froome, die in de Emiraten zijn debuut maakt voor zijn nieuwe ploeg Israel Start-Up Nation, noemde de etappe naar Jebel Hafeet zijn eerste echte test van dit seizoen. De viervoudig Tourwinnaar moest het uitgedunde peloton met nog 8 kilometer te klimmen, laten gaan.

Nog een bergrit

De UAE Tour duurt nog tot en met zaterdag. Donderdag is opnieuw het woord aan de klimmers, want dan ligt de finish op de top van Jebel Jais: een lange klim van 35,1 kilometer tegen 4,1% gemiddeld. Woensdag, vrijdag en zaterdag is de finish vlak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl