Mathieu van der Poel is de eerste leider in de Ronde van de Emiraten. De renner van Alpecin-Fenix bleef de als profcoureur debuterende David Dekker en de Deen Michael Morkov voor in de sprint van een 26 man sterke kopgroep.

Van der Poel is eerste leider in Emiraten na sprintzege op debutant Dekker Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De overwinning van Van der Poel kwam als een verrassing, omdat hij voorafgaand aan de koers had gezegd vooral het team te gaan helpen in de UAE Tour. "Dit was heel erg onverwachts", liet de 26-jarige Nederlander na de finish weten. "Maar het was een zware race, met harde wind en hoge temperaturen, en dat ligt mij altijd wel."

"Normaal gesproken zijn er wel een aantal jongens sneller dan ik, maar de zware omstandigheden gaven me het vertrouwen dat ik de sprint weleens kon winnen. En ik voelde me goed."

Waaiers

De eerste WorldTour-wedstrijd leverde ondanks het vlakke parcours over 176 kilometer direct spektakel op. João Almeida zette na zestig kilometer flink aan bij de eerste tussensprint en het peloton brak daarna door waaiervorming. Er bleven 26 man over, onder wie Tourwinnaar Tadej Pogacar, Adam Yates, Almeida, Fernando Gaviria en Elia Viviani.

Flink wat klassementsrenners raakten direct het zicht op de eindzege kwijt. Onder anderen Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Aleksej Loetsenko, Jack Haig en Sergio Higuita misten de boot en verloren ruim acht minuten.

Mathieu van der Poel in de rode leiderstrui AFP

Van der Poel versloeg in de eindsprint zijn landgenoot Dekker, die in dienst rijdt van Jumbo-Visma. "Het doel was om voor de zege te gaan, maar het beste was er wel vanaf na een hele dag volle bak koersen", zei de 23-jarige zoon van voormalig profwielrenner Erik Dekker.

"Het verschil met Mathieu was duidelijk, dus dan kan ik niet ontevreden zijn met deze tweede plaats."

Pas in de vierde etappe, woensdag 24 februari, liggen er waarschijnlijk weer kansen voor sprinters. Dan kan Dekker zich opnieuw meten met de wereldtop. Maandag staat er een individuele tijdrit van dertien kilometer op het programma en dinsdag ligt de finish bergop.

STER reclame