Dekker maakt profdebuut in UAE Tour: 'Droom van winnen natuurlijk'

David Dekker, de 23-jarige zoon van voormalig profwielrenner Erik Dekker, debuteert zondag als prof in de UAE Tour, de eerste serieuze WorldTour-koers in 2021. "Ik droom van winnen natuurlijk, dat is het mooiste wat er is."

Het profdebuut van Dekker stond eigenlijk twee weken eerder gepland, bij de Ronde van Valencia, maar deze werd afgelast vanwege de coronapandemie. "Daar baalde ik echt van. Ik had het gevoel dat ik er klaar voor was."

Meten met wereldtop

De sprinter van Jumbo-Visma staat daarom te popelen om te beginnen aan de UAE Tour, waar hij zich kan gaan meten met de wereldtop. "Ik ben zelf heel erg benieuwd waar ik sta ten opzichte van de wereldtoppers, of ze me op tien lengtes sprinten of dat ik er heel dichtbij kan zitten. Ik heb heel veel zin om daarachter te komen."

David Dekker wint in 2019 het NK voor beloften Pro Shots

Op de lange termijn zijn de doelen van Dekker groter. "Ik wil grote koersen winnen, zoals etappes in grote rondes of klassiekers waar vaak sprinters winnen. Mijn droom op korte termijn is om dit jaar een wedstrijd te winnen."

'Alejandro, wees aardig voor mijn zoon'

Ongetwijfeld heeft Dekker zijn ogen de kost gegeven in het peloton vol fraaie namen, dat deze week de tenten heeft opgeslagen in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten. En misschien heeft hij zelfs wel een praatje gemaakt met Alejandro Valverde.

De 40-jarige oud-wereldkampioen is bijna twee keer zo oud als Dekker. Sterker, Valverde heeft van 2002 tot 2006 nog samen gekoerst met Davids vader Erik. Reden voor vader om een bijzondere tweet te versturen, met een knipoog. De tekst: 'Alejandro, wees aardig voor mijn zoon.'

Erik Dekker nam in 2006, met de achtjarige David als aandachtig toeschouwer, afscheid van de wielersport in het criterium van Curaçao. Dekker eindigde in zijn eigen afscheidskoers als derde. De winnaar? Alejandro Valverde.

STER reclame