Miljarden tegen corona-achterstanden in onderwijs
Het kabinet trekt de komende tweeënhalf jaar 8,5 miljard euro uit voor maatregelen tegen de achterstanden die in het onderwijs zijn opgelopen door de coronacrisis. Studenten betalen het komend studiejaar de helft van het college- of lesgeld en mogen een jaar langer gebruikmaken van hun ov-kaart.
Het kabinet wil verder onder meer dat scholieren in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs in de zomer gratis bijles kunnen krijgen om hun kennis bij te spijkeren. Socioloog Thijs Bol onderzocht de gevolgen van thuisonderwijs en is te gast om op de plannen te reageren.
Belastingschulden steeds groter probleem
Het aantal faillissementen is ondanks de coronacrisis historisch laag. Ondernemers bezuinigen op hun uitgaven én worden geholpen met overheidssteun en belastinguitstel. Dat laatste kan een flink probleem gaan worden, waarschuwen experts in een rapport van accountant PwC en de Universiteit Leiden. De steunmaatregelen van de overheid dreigen grotendeels weggegooid geld te worden als veel ondernemingen straks alsnog failliet gaan doordat ze de fiscus moeten afbetalen. Hoe groot is dit risico? We spreken onze econoom Mathijs Bouman.
Nieuwe ontdekkingen over de eerste razzia's
Vermoedelijk 150 Nederlandse Joden zijn door de nazi's als 'proefpersonen' gebruikt voor de eerste gaskamers, ontdekte historicus Wally de Lang. Het gaat om de mannen die in 1941 werden opgepakt tijdens de razzia's in Amsterdam die aanleiding waren voor de Februaristaking op 25 en 26 februari. Slechts twee van de mannen overleefden de oorlog.
De Lang beschrijft haar macabere ontdekking in haar nieuwe boek. We spreken met haar en met familie van een van de mannen over de razzia's, destijds de allereerste op het bezette West-Europese continent.
Is het groenste kabinet wel groen genoeg?
Ambities te over, maar het kabinet voldoet nog lang niet aan de eisen van het Parijse klimaatakkoord: er moeten meer kolencentrales dicht, meer windmolens komen en meer zonneparken worden gebouwd. Maar is dat voldoende om de dreigende klimaatcrisis te keren? In de verkiezingsserie Buiten het Binnenhof is verslaggever Jan Eikelboom vandaag op bezoek bij een ecologische woongemeenschap in de buurt van Nijmegen. Daar is men sceptisch.