Europese astronauten gezocht: waar moet je aan voldoen?
ESA heeft vandaag meer bekendgemaakt over de selectieprocedure voor de nieuwe lichting Europese astronauten die de ruimtevaartorganisatie gaat werven. Er worden duizenden aanmeldingen verwacht voor de selectieprocedure die op 31 maart begint, maar slechts vier tot zes van hen zullen de eindstreep halen.
Waar is ESA naar op zoek? Hoofd talentenwerving ESA vertelt in deze video waaraan kandidaten moeten voldoen en wat hen te wachten staat:
Vorige week werd al bekendgemaakt dat voor het eerst in ruim 11 jaar een nieuwe selectieprocedure gaat starten. In vijf online persconferenties in verschillende talen gaf ESA vandaag meer informatie. Naast de vier tot zes 'carrière-astronauten' die zeker de ruimte in zullen gaan, zet de ruimtevaartorganisatie een reservepool op van 20 astronauten die kunnen worden opgeroepen voor kortere vluchten, bijvoorbeeld in samenwerking met commerciële partners.
Belangrijkste eisen
De belangrijkste eisen die aan kandidaten worden gesteld is dat ze een mastertitel hebben en minstens drie jaar ervaring in werkvelden als natuurwetenschappen, medicijnen, techniek, wiskunde of computerwetenschappen.
De bedoeling is dat de carrière-astronauten na hun training in ieder geval een vlucht naar het internationale ruimtestation ISS gaan maken. Het ISS blijft waarschijnlijk nog tot 2030 operationeel. Daarnaast mag ESA ook drie astronauten leveren voor vluchten naar de Gateway, het nog te bouwen kleine internationale ruimtestation dat in een baan om de maan gaat draaien.
Traditioneel leveren de landen die het meeste bijdragen aan het ESA-budget, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië, meer astronauten. Maar de organisatie benadrukt dat tijdens de selectie alleen naar de kwaliteiten van de kandidaten wordt gekeken, niet naar nationaliteit. Pas helemaal aan het eind wordt besloten wie in de kleine groep carrière-astronauten terechtkomt.
ESA zet bij deze nieuwe selectieronde hoog in op diversiteit. Niet alleen vrouwen worden aangespoord zich aan te melden, maar ook lichamelijk gehandicapten. Er komt een studie om te kijken of er manieren gevonden kunnen worden om kandidaten met een handicap die aan alle criteria voldoen, ook de ruimte in te laten gaan.
Of er echt Europese 'parastronauten' komen is nog niet zeker, zegt de Belgische astronaut Frank de Winne, tegenwoordig hoofd van het Europees Astronautencentrum in Keulen. "Maar in de ruimte hebben we allemaal beperkingen waaraan we ons aanpassen met hulp van technologie. De vraag is: kunnen we die technologie zo aanpassen dat mensen met een beperking volledig normaal hun taken kunnen uitvoeren?"
De Nederlandse astronaut André Kuipers moedigt mensen aan zich aan te melden, zelfs al is de kans klein dat ze door de selectie heenkomen, want alleen het selectieproces op zich is al een verrijkende ervaring. "En zeg niet tegen jezelf, het gaat niet lukken. Ik zat in het begin ook tussen ervaren astronauten die al gevlogen hadden, en vroeg ik me af: wat doe ik hier? Maar uiteindelijk ben ik er ook doorgekomen."