Studenten demonstreerden eerder op het Museumplein tegen online onderwijs

Oproep Femke Halsema en prominenten: 'Laat jongeren voor bij nieuwe vrijheden'

De geestelijke gevolgen van de lockdown voor jongeren zijn volgens een groep van zeven prominenten, onder aanvoering van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, niet meer verantwoord. "De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan", schrijven ze in een manifest.

Ze komen met een oproep: de coronamaatregelen moeten meer gericht zijn op de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. De komende weken en maanden moet het kabinet "verantwoorde risico's" durven nemen.

"Ik erken de noodzaak van de avondklok en andere maatregelen, maar áls we overwegen meer vrijheden toe te kennen, denk dan het eerst aan jongeren", zegt Halsema in Nieuwsuur. "We weten dat de jonge generatie op dit moment het meeste lijdt."

Na sneltest naar school

In het manifest pleiten de prominenten pleiten onder meer voor het oprekken van de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten naar 25 jaar. Nu ligt dat op achttien jaar. "Cijfers laten zien dat jongeren tot zeker 25 jaar sterk te lijden hebben onder isolement."

Verder willen ze jongeren met voorrang sneltesten laten doen 'aan de poort'. "Dan kunnen met bewijzen van negatieve testuitslagen scholen, buurthuizen, studiezalen en sportclubs voor hen heropend worden."

"In het publieke debat worden jongeren tegenover ouderen en kwetsbaren geplaatst: ze worden zelden ziek terwijl ze wel besmettelijk zijn", schrijven de zeven. "Om het coronavirus zo effectief mogelijk te bestrijden trekken jongeren vervolgens aan het kortste eind."

De gevolgen van de crisis voor jongeren vinden ze verontrustend. "Volgens I&O research voelt 69 procent van de jongeren zich regelmatig eenzaam. Eén derde van alle studenten geeft het leven nu een onvoldoende."

We spraken vorig jaar een paar keer met student Ali. Hij heeft nauwelijks nog fysieke lessen. Weinig motiveert hem nog, en dat zorgt voor depressieve gedachten:

'Ik ben bang voor een depressie, ik heb nu al moeite voor les uit bed te komen'

Het ontbreekt jongeren volgens de schrijvers aan lobbykracht. Zoals die van de huisartsen, IC-artsen en andere groepen die het vaccinatiebeleid de afgelopen weken ingrijpend beïnvloed hebben. "Daarom pleiten wij nu al vast voor hen."

"Als blijkt dat het vaccin niet alleen de ontvanger beschermt tegen het virus, maar ook de verspreiding ervan tegengaat, is het goed en logisch om in de volgende fase jongeren als eerste te vaccineren."

'Levensstijl van jongeren nu verboden'

De overheid beschouwt jongeren als wandelende coronarisico's, zien de zeven ondertekenaars. "De levensstijl die bij jong zijn hoort - uitgaan, nieuwe en vreemde mensen ontmoeten, dicht op elkaar zitten, bij elkaar slapen - staat namelijk bovenaan de lijst van verboden coronagedrag."

"Geestelijke en mentale ongezondheid, en onvoldoende bewegen krijgen dan een te klein soortelijk gewicht. Wij vinden dat niet langer verantwoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl