Bekende Saudische mensenrechtenactivist na drie jaar vrijgelaten

De Saudische mensenrechtenactivist Loujain al-Hathloul is vervroegd vrijgelaten na bijna drie jaar gevangenschap, meldt haar familie op Twitter.

De 31-jarige Al-Hathloul streed voor het recht op autorijden voor vrouwen en de afschaffing van het mannelijke voogdijschap. Ze werd in 2013 wereldberoemd doordat ze een auto bestuurde, met haar vader naast haar.

Na haar arrestatie in mei 2018 werd ze aangeklaagd voor onder meer het doorspelen van informatie naar westerse mogendheden. Volgens Amnesty International zijn dat beschuldigingen die "erbij gezocht zijn" om haar te straffen voor haar inzet voor vrouwenrechten. Ze werd afgelopen december veroordeeld tot bijna zes jaar celstraf, waarvan bijna drie jaar voorwaardelijk.

In de rechtszaak vertelde Al-Hathloul dat ze tijdens de verhoren werd gemarteld en seksueel misbruikt door gemaskerde mannen. Ook zouden gevangengenomen vrouwen worden geëlektrocuteerd en gewaterboard.

Meer vrijlatingen

Hoewel Al-Hathloul op vrije voeten is, zal ze aan strenge eisen voor haar vrijlating moeten voldoen. Zo mag ze de komende vijf jaar het land niet verlaten.

Afgelopen week lieten de Saudische autoriteiten al twee opgepakte activisten met de Amerikaanse nationaliteit op borgtocht vrij. De nieuwe Amerikaanse president Biden heeft de Saudi's opgeroepen de mensenrechten in het land te verbeteren. Daarbij hoort het vrijlaten van vrouwenrechtenactivisten en politieke gevangenen.

Nieuwsuur sprak in 2017 met Loujain al-Hathloul over haar online activisme:

'Ze wilden de aanklacht veranderen van autorijden in terrorisme'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl