NOS Nieuws

Saudische mensenrechtenactivist krijgt celstraf van ruim vijfenhalf jaar

De Saudische mensenrechtenactivist Loujain al-Hathloul heeft een celstraf van vijf jaar en acht maanden gekregen. Waar ze precies voor is veroordeeld, is onduidelijk.

Al-Hathloul (31) streed voor het recht op autorijden voor vrouwen en de afschaffing van het mannelijke voogdijschap. Na haar arrestatie in mei 2018 werd ze aangeklaagd voor onder meer het doorspelen van informatie naar westerse mogendheden.

Van de straf is twee jaar en tien maanden voorwaardelijk en omdat de periode die ze al vastzit eraf wordt getrokken, zou ze al over een paar maanden vrij komen. Al-Hathloul krijgt een reisverbod en kan net als de openbaar aanklager nog in beroep, tweet haar zus.

Volgens Amnesty International hadden de aanklachten alles te maken met haar activisme. "Officieel staat ze niet terecht voor haar inzet voor vrouwenrechten, maar er lijkt een reden bij gezocht te zijn. Het is super ondoorzichtig", zei een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie eerder deze maand. Toen stond al-Hathloul voor een speciale terrorismerechtbank.

Loujain al-Hathloul sprak in 2017 met Nieuwsuur over haar online activisme en de dreiging van het Saudische recht.

'Ze wilden de aanklacht veranderen van autorijden in terrorisme'

De activist werd in 2013 bekend door achter het stuur te zitten met haar vader naast haar. Ze werd het gezicht van een groep prominente vrouwenrechtenactivisten. In maart 2019 moesten ze met zijn tienen voor een rechter verschijnen.

Voor zover bekend stond al-Hathloul als enige voor de terrorismerechtbank. Anderen zitten nog vast of hebben een spreekverbod gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl