Honderden mensen weggestuurd uit park • 'OMT bezorgd over besmettingsrisico verkiezingen'
- Welkom in het coronablog van dinsdag 9 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Politie beëindigt feest met 100 jongeren in Vondelpark
- Opnieuw ict-probleem bij GGD
- Kamer steunt verlenging avondklok
- Honderden mensen weggestuurd uit park Nijmegen
- Tirol deels op slot vanwege Zuid-Afrikaanse variant
Liveblog gesloten
Dit was het liveblog van dinsdag 9 februari. Morgen praten we je graag bij in een nieuwe coronablog.
'OMT bezorgd over besmettingsrisico tijdens Tweede Kamer-verkiezingen'
Leden van het Outbreak Management Team (OMT) maken zich zorgen over de besmettingsrisico's bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat blijkt uit een rondgang van NRC. Het kabinet heeft het OMT nog niet om advies gevraagd over de vraag of de verkiezingen moeten doorgaan, of op welke manier. Verschillende OMT-leden vinden wel dat het OMT de potentiële gevolgen moet doorrekenen en bespreken.
Tot nu toe heeft het demissionaire kabinet steeds gezegd dat de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart kunnen doorgaan. Vorige week heeft een aantal burgemeesters wel gevraagd om uitstel.
Er zijn voorzorgsmaatregelen gepland om de verkiezingen veiliger te laten verlopen: 70-plussers mogen per post stemmen, een groot aantal stemlokalen gaat vervroegd open en er is meer ruimte om een andere kiezer te machtigen.
Honderden mensen weggestuurd uit park Nijmegen
De politie heeft een groep van honderden mensen weggestuurd uit het Kronenburgerpark in Nijmegen, meldt persbureau ANP. Zo'n vijfhonderd mensen waren bij elkaar in het park om te genieten van de sneeuw, maar hielden zich niet aan de coronaregels, zegt de politie.
Nadat iedereen was weggestuurd, is het park ook even gesloten geweest. Er zijn geen boetes uitgedeeld.
Tirol deels op slot vanwege Zuid-Afrikaanse variant
Tirol gaat deels op slot vanwege een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Oostenrijk heeft aanvullende maatregelen genomen: reizigers moeten vanaf vrijdag een negatieve coronatest laten zien als ze de deelstaat willen verlaten. Het aangescherpte beleid blijft zeker tien dagen van kracht.
Er zijn inmiddels bijna 300 gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld in Tirol.
Politie beëindigt feest met 100 jongeren in Vondelpark
De politie heeft vanavond een feest beëindigd van ongeveer honderd jongeren in het Amsterdamse Vondelpark. Een aantal jongeren verplaatste zich naar omliggende straten, meldt NH Nieuws. Één persoon is gearresteerd vanwege het verstoren van de openbare orde.
Volgens een ooggetuige had iemand een speaker meegenomen en kwamen door de muziek steeds meer jongeren van tussen de 16 en 19 jaar oud op de plek af. Dat mag niet vanwege de coronamaatregelen, dus heeft de politie ingegrepen.
Opnieuw ict-probleem bij GGD
Er is opnieuw een groot ict-probleem bij de GGD: de beveiliging van coronatest.nl, de overheidswebsite voor testafspraken en uitslagen, schiet ernstig tekort. Daardoor zijn de gegevens van miljoenen mensen die zich bij de GGD laten testen op het coronavirus niet voldoende beveiligd, blijkt uit vertrouwelijke stukken die de NOS heeft ingezien.
Welke beveiligingsproblemen er precies spelen, is onbekend.
Marine neemt aanvullende coronamaatregelen na nieuwe besmettingen
De marine gaat strengere coronamaatregelen invoeren voor schepen die naar zee gaan. Dat is besloten nadat eind vorige week vier marineschepen zijn teruggekeerd waar aan boord besmettingen waren, meldt defensie op de website.
Voor schepen die opereren binnen 24 uur gaans van Den Helder, de thuishaven, geldt dat militairen thuisblijven bij klachten of personen met klachten in hun directe omgeving. Ook is er een screening voor vertrek en keert een schip direct terug naar de haven als er op zee klachten ontstaan.
Voor schepen die verder dan 24 uur van Den Helder varen gelden aanvullende maatregelen. Voorafgaand aan het vertrek moeten alle opvarenden 10 dagen op een gecontroleerde locatie in quarantaine. Ook moet iedereen een negatieve PCR-testuitslag hebben om aan boord te mogen gaan.
"Inmiddels is duidelijk dat de tot nu toe gebruikte set van maatregelen niet meer toereikend is om uitbraken aan boord te voorkomen en te beheersen. Testen en isoleren aan boord blijkt minder goed te werken dan voorheen. Vandaar dat we nu aanvullende maatregelen nemen", zegt plaatsvervangend commandant zeestrijdkrachten Huub Hulsker,
Strengere lockdown in Athene
In Athene en de omliggende regio gaan vanaf donderdag strengere coronamaatregelen gelden. Alle niet-essentiële winkels, kappers en scholen gaan weer dicht, behalve het speciaal onderwijs. De maatregelen gelden tot 28 februari. Dat heeft premier Mitsotakis zojuist aangekondigd.
Volgens de premier "is het doel om het virus een stap voor te zijn". Sinds vorige week gaat de stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen door. Ook zijn er meer ziekenhuisopnamen en loopt het aantal patiënten op de IC weer op. De intensivecarebedden in de regio Athene zijn nu voor 70 procent gevuld.
Verder zijn virologen ook bezorgd, omdat zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus de afgelopen tijd is opgedoken in Griekenland.
Johnson & Johnson vraagt noodvergunning in Zuid-Afrika aan
De hoofdonderzoeker van de Johnson & Johnson-vaccinstudie in Zuid-Afrika zegt dat er een aanvraag is ingediend om een noodvergunning te krijgen, meldt persbureau Reuters. De onderzoeker, Glenda Gray, zegt dat de farmaceut in gesprek is met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten om enkele doses beschikbaar te stellen voor zorgmedewerkers.
Deze week heeft de Zuid-Afrikaanse overheid besloten om de verspreiding van het AstraZeneca-vaccin stop te zetten omdat er twijfels waren over de effectiviteit ervan tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.
Ook de effectiviteit van het Janssen-vaccin, dat door Johnson & Johnson wordt geproduceerd, tegen deze variant is lager. De effectiviteit in Zuid-Afrika is 57 procent, tegenover 66 procent wereldwijd.
12-jarige jongen in Rotterdam aangehouden voor rellen
De politie heeft een 12-jarige jongen gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de avondklokrellen in Rotterdam op 25 januari. Ook een 19-jarige man is aangehouden om die reden. Beiden worden verdacht van openlijke geweldpleging.
De 12-jarige jongen werd herkend op beelden waarop hij een container omduwde bij een kunstwerk dat later afbrandde. De 19-jarige man werd eerder al gearresteerd tijdens de rellen, nu wordt hij ook verdacht van vernieling en het plunderen van een supermarkt.
De politie deelde beelden van verdachten die betrokken waren bij de rellen. Dat leverde bruikbare tips op.
Koning bedankt medewerkers GGD en RIVM voor inzet bij vaccinatie
De koning sprak tijdens een werkbezoek aan het RIVM via Zoom met enkele medewerkers die zich bezig houden met de vaccinatiecampagne.
Jeugddetentie voor minderjarige jongens tijdens avondklokrellen Eindhoven
Drie minderjarigen hebben tot 51 dagen jeugddetentie gekregen voor hun aandeel in de avondklokrellen in Eindhoven. Dertig dagen daarvan zijn voorwaardelijk, besloot de kinderrechter in Den Bosch.
Het gaat om twee 17-jarige jongens uit Eindhoven en een 17-jarige jongen uit Heeze.
De jongens waren aanwezig bij de demonstratie in het centrum van Eindhoven op 24 januari. Die liep uit de hand en een deel van de demonstranten gebruikten geweld tegen de politie. De jongens waren daar ook bij betrokken: twee van hen gooiden stenen naar de politie, de andere jongen maakte slaande bewegingen met een wapenstok richting agenten.
Huren sociale woningen dit jaar bevriezen, zegt Kamer
De huren van woningen in de sociale sector, dat zijn huurwoningen van woningcorporaties, moeten dit jaar bevroren worden in verband met de coronacrisis. Dat vindt de Tweede Kamer, die een motie van SP-Kamerlid Beckerman aannam.
Ook de huurstijging in de vrije sector moet beperkt blijven tot de inflatie plus een stijging van maximaal 1 procent. De Kamer nam daarvoor een initiatiefwet van PvdA-Kamerlid Nijboer aan.
Demissionaire kabinet wil coronawet drie maanden verlengen
Het demissionaire kabinet wil dat de coronawet met drie maanden wordt verlengd: van 1 maart tot 1 juni. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een Kamerbrief. De coronawet is tijdelijk en moet elke drie maanden officieel worden verlengd. Ook de Raad van State moet advies uitbrengen over de noodzaak ervan.
De Eerste en Tweede Kamer kunnen over de verlenging in debat. Als ze dat niet doen binnen een week, gaat de verlenging automatisch in, meldt persbureau ANP.
Epidemioloog: misschien zitten we nu in dal besmettingen, is hierna ommeslag
Epidemioloog Susan van den Hof denkt dat we in Nederland misschien wel het dal van het aantal besmettingen hebben bereikt, en dat hierna weer het aantal weer omhoog zal gaan. "We zien landelijk een heel kleine daling - of we nou van zaterdag tot zaterdag kijken of van dinsdag tot dinsdag. Wij verwachten dat de komende tijd het aantal positieve tests weer zal toenemen door de Britse variant", zegt Van den Hof in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co.
Maar zeker is dat nog niet, denkt ze. Het r-getal van zowel 'de normale variant' als de Britse variant is namelijk ook de laatste twee weken gedaald. Als het r-getal onder de 1 kan komen, is dat goed nieuws. "Voordat de avondklok inging, was ook al de beperking van het bezoek ingegaan. Dat kan ook invloed hebben gehad op het r-getal. Alle aanvullende maatregelen en hoe meer mensen zich daaraan houden, zorgen ervoor dat het r-getal daalt."
Daarom vindt Van den Hof de verlenging van de avondklok een goede beslissing. "Het r-getal moet verder dalen, daarom was er of een nieuwe maatregel of de avondklok nodig."
Kamer steunt verlengen van de avondklok
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt zoals verwacht het besluit van het kabinet om de avondklok te verlengen tot en met 2 maart. Alle coalitiepartijen, ook D66 dat aanvankelijk bezwaren had, stemmen ermee in. Ook verschillende oppositiepartijen spraken steun uit in het debat.
RIVM: alleen gespecialiseerd vervoer mag vaccin nog rondbrengen
Vaccins mogen per direct alleen nog worden vervoerd door vervoerders of koeriersdiensten van ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in het vervoer van geneesmiddelen. Dat zegt het RIVM tegen Nieuwsuur. Het RIVM heeft dit besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Het besluit volgt op nieuws van het AD. Zij stelden dat zorginstellingen amateuristisch vervoer inzetten voor vaccins, bijvoorbeeld door een cateraar.
RIVM: Meer dan half miljoen mensen gevaccineerd
In Nederland zijn nu meer dan een half miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt het RIVM. Een week geleden waren er er 327.736 prikken zetten. Inmiddels hebben 66.409 mensen ook al een tweede dosis vaccin gekregen.
Onder de gevaccineerden zijn 13.600 huisartsen, 40.000 zorgmedewerkers, 294.633 medewerkers van verpleeghuizen en thuiswonende 80-plussers.
In de instellingen voor langdurige zorg zouden bijna 160.000 bewoners gevaccineerd zijn. Dit getal is gebaseerd op een schatting, omdat er nog geen continue datastroom voor het aantal gevaccineerden in instellingen is, zegt het RIVM.
Kamer debatteert kort over avondklok
De Tweede Kamer debatteert op dit moment over de verlenging van de avondklok. De VVD en het CDA hebben al gezegd dat de maatregel nodig is. Ook voormalig tegenstander D66 steunt de avondklok. Daarmee is er vrijwel zeker steun van een Kamermeerderheid. Er wordt vanavond nog over gestemd.
PVV-leider Wilders brengt in dat er geen bewijs is voor het effect van de maatregel op het aantal besmettingen. "Ze weten het gewoon nog niet. Er is nul feitelijk bewijs", zei hij in het debat.
Het kabinet besloot de avondklokmaatregel te verlengen tot en met 2 maart. Dat betekent dat nog ruim drie weken lang niemand na 21.00 uur de straat op mag zonder goede reden. De maatregel zou officieel morgenochtend om 04.30 uur aflopen.
Het debat is te volgen via NPO Politiek en NOS.nl. In verband met de avondklok moet het om 19.00 uur klaar zijn.
'Duits ministerie schakelde wetenschappers in om corona-angst op te wekken'
Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft begin vorig jaar samen met verschillende wetenschappers aan een strategie gewerkt om de angst voor corona te vergroten, om zo begrip voor ingrijpende coronamaatregelen te kweken. Dat meldt de krant Die Welt op basis van een uitgelekte mailwisseling.
Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en ook de betrokken wetenschappers hebben tot nu toe niet gereageerd. Oppositiepartijen eisen opheldering. De e-mails dateren van maart en april 2020, toen Duitsland in de eerste lockdown zat.
Premier Rutte zei zojuist in de Tweede Kamer dat hij de berichten heeft gelezen maar dat dit in Nederland volgens hem niet voorkomt.
Boekenweek verplaatst naar de zomer
In maart is er geen Boekenweek, die wordt verplaatst naar de zomer. De Boekenweek zou van 6 tot en met 14 maart plaatsvinden, maar vanwege de pandemie wordt de week pas gehouden als de boekhandels weer open zijn.
Van 6 tot en met 14 maart worden onder de titel 'Het voorwoord van de Boekenweek' wel verschillende on- en offline activiteiten georganiseerd.
"Er is op dit moment nog te veel onduidelijkheid over de situatie begin maart om vol in te zetten op dit grote jaarlijkse lezersfestijn. We hebben daarom besloten gehoor te geven aan het dringende verzoek van de boekhandels om de Boekenweek pas te vieren wanneer zij open zijn", zegt Eveline Aendekerk, directeur van het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenwereld, de CPNB.
Horecasector maakt routekaart om weer open te gaan
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een eigen routekaart gemaakt als alternatief voor die van de overheid. De horecasector wil dat er meer mogelijkheden komen om weer open te gaan, en hoopt dat op deze manier te bereiken.
In de routekaart staan bij de lagere risiconiveaus dat restaurants ruimere openingstijden krijgen en dat alcoholverkoop in de horeca mogelijk moet zijn als dat op andere plekken verboden is. Ook moeten clubs en zalencentra weer open kunnen. Ook wil KHN aparte regels voor eet- en drinkgelegenheden, zaalverhuur, buitenterrassen, clubs en het nachtleven.
"Vorige week presenteerde minister De Jonge een routekaart die laat zien welke versoepelingen er volgen als er minder besmettingen zijn. Volgens KHN is dit een volstrekt onacceptabel plan, dat niet werkzaam is voor de horeca", schrijft de branchevereniging op de website.
De routekaart is samen een petitie 'Meer steun en een snelle heropening van de horeca', die 86.000 keer is ondertekend, aan de Tweede Kamer aangeboden.
De routekaart:
116-jarige Franse non overleeft covid-19
De 116-jarige non Lucile Randon, de zover bekend oudste persoon van Europa, heeft een besmetting met het coronavirus overleefd. De non, die ook wel André wordt genoemd, viert deze week haar 117de verjaardag.
Randon raakte op 16 januari besmet met het coronavirus in haar verzorgingshuis in Toulon. Ze had geen klachten, en ging in isolatie. Een woordvoerder van het verzorgingshuis Sainte Catherine Labouré laat weten dat de vrouw als genezen wordt beschouwd. Ze viert donderdag haar verjaardag met een aantal medebewoners.
VK: reizigers die liegen over risicogebied riskeren gevangenisstraf
Reizigers die in een risicogebied zijn geweest en daarover liegen als ze het Verenigd Koninkrijk binnengaan, riskeren een gevangenisstraf van 10 jaar. Dat meldt de Britse minister van Volksgezondheid.
De straf is onderdeel van de invoering van een strenger inreisbeleid vanwege corona.
De celstraf kan worden opgelegd aan mensen die bij aankomst in het VK onjuiste antwoorden invullen op een formulier over het bezoeken van risicogebieden. Nu zijn bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Zimbabwe landen op de rode lijst. Ook kunnen reizigers een boete krijgen als ze een verplichte coronatest weigeren.
Positieve tests deze week gedaald, maar cijfers vertekend door winterweersluiting
De afgelopen week zijn er 24.668 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 28.628. Dat is een afname van 14 procent. Die daling is procentueel lager dan de afgelopen weken.
De cijfers zijn vertekend doordat zondag en maandag veel testlocaties gesloten waren door het winterweer. Mede daardoor hebben zich zo'n 13.000 mensen minder zich laten testen.
Van de mensen die getest zijn was 10,7 procent positief. Vorige week was dat 11,4 procent.
Landelijk gezien daalde het aantal positieve meldingen per 100.000 inwoners, maar in de GGD-regios Fryslan en Gooi en Vechtstreek steeg het aantal meldingen per 100.000 inwoners juist.
Opsporing Verzocht zendt beelden van brandstichters teststraat in Urk uit
De politie laat vanavond in Opsporing Verzocht beelden zien van de brandstichters van de coronateststraat in Urk. Het gaat om twee mannen die in beeld worden gebracht.
De teststraat bij het haventerrein werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de avondklok, die die avond voor het eerst gold. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein.
Maandag 1 februari werd een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting. Hij kwam twee dagen later weer op vrije voeten, maar de politie beschouwt hem nog wel als verdachte.
Ondernemers kunnen onverzekerde relschade bij overheid claimen
Ondernemers die schade hebben geleden door de rellen bij de invoering van de avondklok, kunnen terecht bij een schadefonds van de overheid. Dat fonds is bedoeld voor verlies dat niet wordt gedekt worden door de verzekering.
Minister Grapperhaus schrijft aan de Tweede Kamer dat het loket van het fonds sinds vanmiddag open is. Het is gericht op ondernemers die schade hebben geleden aan hun pand of aan hun voorraad of inventaris.
Het is uitzonderlijk dat overheid bijspringt om niet verzekerde schade te vergoeden, stelt de minister van Justitie en Veiligheid. "Het gaat hier echter om een zeer uitzonderlijke situatie in een uitzonderlijke tijd, die door geen van de betrokkenen was voorzien."
WHO-team: oorsprong virus niet per se op vismarkt Wuhan, meer onderzoek nodig
Het WHO-team met viroloog Marion Koopmans dat in Wuhan onderzoek heeft gedaan naar het coronavirus, heeft nog niet precies kunnen vaststellen wat de oorsprong is van het virus. Daarvoor is meer onderzoek nodig, is bekendgemaakt op een persconferentie in de Chinese stad.
Het ligt voor de hand dat vleermuizen de bron vormden, maar het kan ook bij nertsen of katten liggen. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.
Peter Ben Embarek, hoofd van de WHO-missie, zei dat er geen grote nieuwe inzichten zijn gekomen tijdens het onderzoek. Maar op detailniveau is de WHO wel meer te weten gekomen.
Ook is er meer duidelijkheid over de mogelijke routes die het virus heeft afgelegd. Het lijkt er volgens Embarek niet op dat het virus in China al voor december 2019 rondging.
Embarek wees erop dat de Huanan-vismarkt, waar het virus eerst werd gesignaleerd, veel bevroren voedselproducten had die van buiten de markt kwamen. Ook werd er gehandeld in allerlei wilde dieren. Het is niet mogelijk om één diersoort aan te wijzen als de bron van het virus.
Kwetsbare ouderen krijgen ook het Pfizer/BioNTech-vaccin
Vanaf volgende week worden kwetsbare ouderen die langdurige zorg ontvangen niet meer alleen met het vaccin van Moderna gevaccineerd, maar ook met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Een deel van deze groep kan hierdoor eerder worden gevaccineerd, heeft het RIVM bekendgemaakt.
Het gaat om 77.000 mensen die zorg ontvangen op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) in kleinschalige woonvormen zonder instellingsarts. De eerste mensen in deze groep zijn 25 januari gevaccineerd.
Door de beperkte beschikbaarheid van het vaccin van Moderna, is besloten deze doelgroep ook met het vaccin van BioNTech/Pfizer te gaan vaccineren. De bewoners van kleinschalige woonvormen worden gevaccineerd door mobiele teams die vanuit huisartsenposten worden ingezet. Zij krijgen de vaccins toegediend in hun eigen woonomgeving.
PCR test Nederland moet laboratorium sluiten vanwege "acute en ernstige risico's"
Het commerciële coronatestbedrijf PCR test Nederland moet per direct zijn laboratorium sluiten. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bepaald.
De zestien teststraten van het bedrijf mogen open blijven, maar het lab moet sluiten vanwege "acute en ernstige risico's". Het is de eerste keer dat de Inspectie een dergelijke maatregel oplegt.
Het lab werd niet geschikt bevonden om testuitslagen vast te stellen. PCR test Nederland kon niet bewijzen dat medewerkers goed opgeleid waren voor het werk.
Bij Randstad is het weer net zo druk als voor de coronacrisis
De vraag naar uitzendkrachten neemt snel toe, merkt uitzendconcern Randstad. Na een flinke dip na de eerste lockdown is er nu bijna weer net zoveel vraag naar arbeidskrachten als voor corona.
De grootste uitzender ter wereld ziet met name een toename van werk in de logistiek en in de sectoren die zich bezighouden met coronatesten en vaccineren. In januari had Randstad weer net zoveel uitzendkrachten aan het werk als voor het begin van de coronacrisis.
Volgens Randstad heeft corona er wel toe geleid dat veel mensen ander werk moeten gaan doen. Het onderdeel van de uitzender dat mensen omschoolt, verdubbelde vorig jaar in omvang.
"Een vaccin vervoeren is iets anders dan een broodje kroket"
Het vervoer van de coronavaccins gebeurt niet altijd door bedrijven die daar ervaring mee hebben, komt naar voren uit onderzoek van het AD. Dat heeft er onder meer toe geleid dat hier en daar vaccins verloren zijn gegaan.
De krant beschikt over beelden waarop een cateraar uit Nieuwegein een zorginstelling in Utrecht helpt bij het vervoer van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat is mogelijk, aangezien zorginstellingen zelf het vervoer tussen locaties moeten regelen.
Het zien van die beelden was een schok voor de voorzitter van de brancheorganisatie van farmaceutische groothandels. "Die man doet zijn best, maar het vervoer van een delicaat vaccin is iets anders dan een broodje kroket."
De Utrechtse zorginstelling ZorgSpectrum laat weten dat met dat vervoer "aan alle richtlijnen van het RIVM is voldaan". Ook de cateraar is het niet eens met de kritiek. "Ik zou het heel jammer vinden als van iets positiefs iets negatiefs wordt gemaakt. Met onze vaccins is alles goed gegaan. Wij maken dagelijks onze bussen schoon en die temperatuur is prima."
Amateuristisch
Bij vervoer van het coronavaccin naar het Medisch Spectrum Twente (MST) ging het wél mis met de vaccins, stelt het AD. Daar zijn vorige week tientallen vaccins vernietigd. De vaccins waren volgens de krant meer dan drie uur onderweg, waarbij ze door elkaar zijn geschud en op hun zijkant of op de kop terecht zijn gekomen.
Het RIVM laat in de krant weten in gesprek te zijn met de koepels van verpleeghuizen over het vaccintransport. Samen met de inspectie beloven zij "de kennis bij instellingen over het vervoer en beheer van vaccins te vergroten".
Meer informatie over WHO-missie Wuhan
Vandaag zal er meer informatie over de WHO-missie in Wuhan naar buiten komen. In de loop van de ochtend wordt een persconferentie gegeven.
De WHO-missie is bedoeld om de herkomst van de pandemie te achterhalen. Eerder vertelde de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, die lid is van het team, dat de missie volgens plan verloopt. "Ik ben zelf zeker niet ontevreden", zei ze. "Onze discussies zijn scherp. De samenwerking met de Chinese collega's is goed. Het is een goede groep onderzoekers. Het is superboeiend en heel fascinerend."
Bruls: Veiligheidsberaad staat achter besluit avondklok
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, zei gisteravond dat de burgemeesters achter het besluit staan dat de avondklok wordt verlengd. "We zien dat de avondklok best wel goed heeft gefunctioneerd. Het heeft ertoe geleid dat minder mensen bij elkaar op bezoek kwamen. En daar ging het over", zegt Bruls.
Het is wel belangrijk om de komende tijd in de gaten te houden of de avondklok wel een invloed heeft op het aantal besmettingen, gaat de voorzitter verder. "We moeten in de gaten blijven houden dat de Britse mutatie zo klein mogelijk wordt gehouden."
De avondklok is goed te handhaven, gaat Bruls verder. "Het is makkelijk: je bent óf binnen óf buiten met een goede reden. Dat is vrij eenvoudig te handhaven." Daarom is er alleen de eerste week extra inzet van handhaving nodig geweest.
Liveblog gisteren
In dit liveblog houden we je vandaag op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws. Klik hier voor het liveblog van gisteren.