NOS NieuwsAangepast

KNMI kondigt code rood af: sneeuwjacht en snijdend koud

Vanaf middernacht is er voor het hele land code rood van kracht. Het KNMI geeft deze weerwaarschuwing af, omdat de combinatie van sneeuw, wind en vorst tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Door de stevige oostenwind kan er sneeuwjacht ontstaan, waarschuwt het KNMI. Daardoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan, en dat kan voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Ook kan het zicht door de sneeuw slecht zijn en kan er gladheid ontstaan.

In het zuidoosten kan er lokaal 15 centimeter sneeuw vallen. In het noorden en Zuid-Limburg zal dat een stuk minder zijn: twee tot vijf centimeter. Het gaat flink waaien, vooral in de noordelijke helft van Nederland.

Rond de kust en het IJsselmeer komen zware windstoten voor. De gevoelstemperatuur is door die omstandigheden een stuk lager dan de werkelijke temperatuur. Voor het gevoel zal het 'snijdend koud' zijn.

Wat betekent code rood en wanneer wordt die waarschuwing afgegeven? Onze weerpresentatoren leggen het uit:

Gerrit Hiemstra en Willemijn Hoebert over code rood

Gisteren gaf het KNMI code oranje af, maar dat is nu bijgesteld. Code oranje wordt afgegeven als er kans op op extreem weer, zoals ijsregen, storm of flinke sneeuw. Code rood betekent dat er ten minste 90 procent kans is op extreem weer. Bij code rood zijn schade en ongevallen zeer waarschijnlijk. Daarom wordt afgeraden de weg op te gaan.

Hevige sneeuwval in Rotterdam, 2017

Code rood kan ook uitgegeven worden als extreem weer een ontwrichtende impact heeft op de samenleving. Bij opschaling naar code oranje of rood, voert het KNMI overleg met onder meer ProRail, politie en brandweer, het Verkeerscentrum Nederland en het Nationaal Crisiscentrum. Dit zogenoemde weerimpactteam kan inschatten wat de gevolgen op de weg, op het spoor en op het water zijn.

De laatste keer dat het KNMI code rood gaf voor het hele land was in 2012. In 2019 gold de code voor de noordelijke provincies wegens dichte mist tijdens Oudejaarsnacht.

Rijkswaterstaat zet zo'n 550 strooiwagens in en 350 sneeuwschuivers. Ook worden extra weginspecteurs ingezet en bergers opgesteld om gestrande auto's zo snel mogelijk te helpen.

Hoewel Rijkswaterstaat zegt goed voorbereid te zijn en tijdig te beginnen met strooien, wordt geadviseerd om vanaf vanavond zo mogelijk de reis uit te stellen wegens "zeer gevaarlijke rijomstandigheden voor het verkeer". Ook de ANWB raadt mensen af om zondag de weg op te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl