Zondag code oranje vanwege sneeuwjacht
Het KNMI geeft nu al code oranje af voor zondag. Het gaat dan flink sneeuwen en hard waaien, wat tot veel overlast en gevaarlijke situaties kan leiden. Daarnaast kan het in het zuiden glad zijn op de weg door ijzel en opvriezende wegen.
De waarschuwing voor extreem weer gaat in de nacht naar zondag om middernacht in en duurt 24 uur. De melding geldt voor het hele land, met uitzondering van Friesland, Groningen en de Waddeneilanden. Daar geldt code geel, ook vanwege zware windstoten.
De verwachting is dat zaterdagavond een koudefront een neerslaggebied treft boven Nederland. Dat betekent sneeuw in de noordelijke provincies van het land en ijzel onder de grote rivieren. In het midden van het land kan 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen.
Sneeuwjacht
Doordat het tijdens het sneeuwen hard waait, kunnen er gevaarlijke situaties op de weg ontstaan, zogenoemde sneeuwjacht. Het zicht kan worden belemmerd door de vlokken en er kunnen sneeuwbanken ontstaan door opstuivende sneeuw. Doordat er minder verkeer op de weg is, wordt bovendien het zout dat wordt gestrooid niet goed ingereden.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan indien mogelijk hun reis uit te stellen. Wie wel de weg op gaat, moet de snelheid aanpassen, niet abrupt remmen of van rijstrook veranderen en rekeninghouden met een langere reistijd.
Er worden door het hele land 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers ingezet en drie calamiteitenmachines die met een zoutoplossing van 60 graden onder hoge druk ijsplaten van de weg kunnen verwijderen. Daarnaast zijn er meer weginspecteurs op pad, staan er extra bergers klaar op strategische punten en werkt er meer personeel in de centrales om de snelwegen in de gaten te houden.
Rijkswaterstaat heeft zich dus extra voorbereid op de sneeuw:
Ook de NS en ProRail zijn voorbereid op het extreme weer. Treinen worden behandeld met een speciale gel zodat ijs en sneeuw niet aanhechten en er wordt gereden met een uitgeklede dienstregeling, wat meer tijd geeft eventuele problemen op het spoor te verhelpen.
Op verschillende plekken in het land gaan coronateststraten en vaccinatielocaties zondag niet open. GGD's willen voorkomen dat (oudere) bezoekers het extreme weer moeten trotseren voor een bezoek.
Kou houdt aan
Naar verwachting stopt het zondagavond met sneeuwen en blijft het maandag vrijwel droog. Ook de dagen daarna blijft het nog snijdend koud in ons land, met overdag temperaturen rond -5 en 's nachts 10 tot 15 graden vorst. Door de gure wind voelt het nog veel kouder aan.
Weerman Peter Kuipers Munneke denkt dat het winterweer zeker nog tot donderdag, misschien zelfs vrijdag aanhoudt. "Voor die tijd zal de temperatuur niet meer boven de 0 komen. Vanaf vrijdag lijkt de dreiging van zachte lucht dichterbij te komen."
Met code oranje roept het KNMI Nederlanders op voorbereid te zijn op gevaarlijk of extreem weer waarvan de impact groot is en de kans op schade, letsel of overlast aanzienlijk. De waarschuwing kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer meer dan 60 procent is.
Vijf tot tien keer per jaar
Het afgelopen decennium kondigde het KNMI jaarlijks vijf tot tien keer code oranje af, niet alleen voor kou, maar ook voor bijvoorbeeld onweersbuien, hittegolven of dichte mist. De laatste keer was in augustus vorig jaar vanwege noodweer in de noordelijke provincies.
Het weeralarm code rood werd de afgelopen tien jaar gemiddeld één keer per jaar afgegeven, waar onder drie keer voor gladheid en vier keer voor harde wind. Oudjaarsavond 2019 was de laatste keer dat dit gebeurde, vanwege de extreem dichte mist in het noorden van het land.