Schoolleiders juichen snotneusbeleid OMT toe: 'Blij met duidelijkheid'
De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) is blij met het aangepaste OMT-advies over snottebellen op school. "Door de ongelooflijke onzekerheid die er heerst, hadden wij erop aangedrongen dat duidelijker moest worden wat er wel en niet kan", zei AVS-voorzitter Petra van Haren in het NOS Radio 1 Journaal.
In het advies, dat gisteravond laat verscheen en vanochtend door minister Slob werd overgenomen, staat dat basisschoolleerlingen met een neusverkoudheid moeten thuisblijven, met het dringende advies zich te laten testen. Voor hen geldt nu hetzelfde testbeleid als voor oudere leeftijdsgroepen.
"We willen het zekere voor het onzekere nemen en de risico's zo beheersbaar mogelijk maken. We zijn erg blij met deze duidelijkheid", zegt Van Haren. "Je moet iets doen om de zorgen weg te nemen."
Sommige scholen hadden zelf al bepaald dat kinderen met een snotneus niet meer welkom zijn, andere moeten dit weekend hun beleid nog bijstellen en ouders opnieuw informeren. Van Haren hoopt dat het lukt iedereen tijdig op de hoogte te brengen van de regels die vanaf maandag gelden.
Sneltest op school
De AVS is daarnaast bezig om sneltesten naar school te laten komen, liefst in een minder belastende vorm zoals een ademtest. Van Haren: "We moeten ons instellen op een periode waarin dit cruciaal kan worden om de scholen blijvend open te houden, ook als corona langer duurt."
Ze benadrukt dat kinderen op school alleen getest kunnen worden als de ouders daarvoor toestemming hebben gegeven. Nu zijn ouders niet welkom in de school, maar misschien kunnen ze binnenkort wel naar school komen om hun kind bij de test te begeleiden, zegt Van Haren.
"Want kinderen alleen op een school laten en dan een staafje in de neus, daar is niemand voorstander van."
Ouders kritisch
Ouderorganisatie Voor Werkende Ouders, die zegt ruim 15.000 ouders te vertegenwoordigen, reageert kritisch. "Deze aanscherping gaat ervoor zorgen dat veel kinderen alsnog thuis zitten, zonder thuisonderwijs. Hierdoor ontstaat een gatenkaas in de kennis van kinderen", staat in een verklaring.
Daarnaast zouden veel ouders er bezwaar tegen hebben om hun kind te laten testen, met als gevolg dat die kinderen nog langer thuis zitten.
Ook werkgevers krijgen last van de aanscherping, zegt Voor Werkende Ouders. Werknemers kunnen thuis minder goed werken als hun kind ook thuis is en mensen in cruciale beroepen, zoals leerkrachten, verpleegkundigen en agenten, kunnen helemaal niet werken.
Verder vreest de belangenclub voor spanningen tussen ouders en school. "Discussies tussen leerkracht en ouder over of een kind wel of niet welkom is, zijn niet in het belang van het kind."