De Welle in Bergen op Zoom is een van de scholen die dichtblijven
NOS NieuwsAangepast

Basisscholen worstelen met opening: 'We gaan kijken wat lukt'

Als het winterse weer geen roet in het eten gooit, gaat maandag een groot deel van de basisscholen weer open. Toch houden de meeste scholen de deuren gedeeltelijk dicht, blijkt uit een rondgang door de regionale omroepen. Schoolbesturen worstelen met te grote groepen, te kleine klaslokalen en mondkapjes in groep 7 en 8.

Een groot deel van de basisscholen in de provincie Groningen gaat maandag niet volledig open. Een stichting met scholen in Oldambt, Pekela en Westerwolde gaat er nu van uit dat de helft van de kinderen weer naar school kan. "We hebben het liefst meer dan 50 procent, maar we moeten wel realistisch blijven", zegt bestuurder Jaap Hansen tegen RTV Noord.

Over het algemeen laten schoolbesturen door het hele land scholen vrij in hun keuze. Ruim twintig basisscholen in de omgeving van het Groningse Loppersum gaan in principe open, maar er kunnen onderlinge verschillen zijn. "We gaan kijken wat lukt", zegt bestuurder Geert Bijleveld. Het advies om leerlingen in vaste groepjes te laten werken én afstand te houden tussen die groepjes, legt hij naast zich neer. "Dat is echt onuitvoerbaar."

Halve klassen

Ook andere schoolbesturen slaan de adviezen in de wind vanwege ruimtegebrek. "We hebben scholen die wel volledig open kunnen en scholen die dat in delen doen", zegt een voorzitter van een Haagse scholengemeenschap tegen Omroep West. Bijvoorbeeld door met halve klassen te werken of de ene dag de onderbouw en de andere dag de bovenbouw op school les te geven. Daar is ook toe besloten omdat de zorgen over besmettingsgevaar onder leraren groot zijn.

Die zorgen leven in het hele land. Om die reden gaan bij zo'n zestig basisscholen in Amersfoort de kinderen uit groep 7 en 8 in ieder geval tot de voorjaarsvakantie deels thuis en deels in de klas les volgen. Het idee is om eerst te kijken hoe de besmettingscijfers zich ontwikkelen als de scholen weer open zijn, schrijft RTV Utrecht.

Eerder deze week weigerden tientallen scholen in Brabant nog de deuren te openen, ook na overleg met de gemeente. Ze wilden nog niet open vanwege de onduidelijkheid over de nieuwe coronavarianten. Na aandringen van het ministerie en de Onderwijsinspectie is besloten toch wel open te gaan, meldt Omroep Brabant.

Scholen open in Zeeland en Limburg

In de provincie Zeeland blijft één basisschool dicht, meldt Omroep Zeeland. Alle andere Zeeuwse basisscholen gaan maandag wel open, hoewel vaak niet helemaal. "In principe gaan we open, maar op sommige scholen zullen bepaalde groepen toch thuisonderwijs moeten blijven volgen", zegt Pim van Kampen van de Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland (CPOZ). Hij stelt dat de opening onverwacht kwam en had de hele operatie liever uitgesteld tot na de voorjaarsvakantie.

Schoolbesturen in Limburg zijn juist blij dat de scholen weer open mogen. "Het is nergens zo goed georganiseerd als in klaslokalen. Het is lovenswaardig hoe het afstandsonderwijs is gedaan, maar het blijft second best", zegt een schoolbestuurder uit Venlo tegen 1Limburg. "Het is wel maatwerk per school."

Scholen doen hun best en leraren moeten daarin hun plekje vinden.

Ton Groot Zwaaftink

Wat betreft de mondkapjes voor leerlingen uit groep 7 en 8 zien veel schoolbesturen ook problemen. In Groningen komt er op de meeste scholen geen verplichting, maar vragen leraren ouders wel nadrukkelijk om een mondkapje mee te geven aan het kind. "Maar als een ouder principiële bezwaren heeft, dan sturen we een kind niet weg. Ook dit is, naast het werken in kleine groepjes, onuitvoerbaar", zegt Bijleveld tegen RTV Noord.

"Aardig bedacht, maar een hell of een job om uitgevoerd te krijgen", zegt ook schoolbestuurder Ton Groot Zwaaftink van een scholengemeenschap in de omgeving van Rotterdam tegen Rijnmond. Hij laat het aan de scholen zelf hoe streng ze adviezen opvolgen.

Hij hoopt op begrip van de ouders. "Niet alles zal meteen goed gaan. Scholen doen hun best en leraren moeten daarin hun plekje vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl