NOS Nieuws

Frankrijk schiet tekort met milieumaatregelen, zegt rechter

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Franse rechter heeft geoordeeld dat het klimaatbeleid van de Franse overheid tekortschiet. "De staat heeft minder gedaan dan zij heeft beloofd en is medeverantwoordelijk voor een deel van de ontstane milieuschade", staat in het vonnis.

De regering van president Macron heeft twee maanden de tijd gekregen om tekst en uitleg te geven. Als de rechter dat weerwoord straks onbevredigend vindt, kan zij de overheid dwingen om extra klimaatmaatregelen te nemen.

De uitspraak komt in een zaak die is aangespannen door onder meer Greenpeace en Oxfam. Die begonnen ruim twee jaar geleden een juridische procedure en stelden ook een petitie op, die inmiddels door 2,3 miljoen Fransen is ondertekend.

"Dit vonnis is een historische overwinning", lieten de organisaties weten. "Tot nu toe ontkende de Franse staat altijd dat haar klimaatbeleid tekortschoot. De rechter zegt nu dat de overheid zich niet aan haar eigen beloftes houdt en medeverantwoordelijk is voor de klimaatcrisis."

Wereldprimeur

Frankrijk wil in 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. In 2050 moet Frankrijk CO2-neutraal zijn. Maar een half jaar geleden stelde de officiële Adviesraad voor het Klimaat al dat de maatregelen van de regering-Macron ver achterblijven bij de doelstellingen. De rechter sluit zich daar nu bij aan.

In Frankrijk wordt vaak de vergelijking gemaakt met de Nederlandse Urgenda-zaak. Daarin heeft de Nederlandse rechter de regering gedwongen om meer te doen tegen de CO2-uitstoot. Dat was destijds een wereldprimeur.

Zover is het in Frankrijk nog niet. De rechter heeft de regering op de vingers getikt, maar wacht nog met een eventuele opdracht om ingrijpender maatregelen te nemen.

Stad naar de rechter

Dat heeft mede te maken met een andere zaak die ook in Frankrijk speelt. Vorig jaar stapte de Noord-Franse stad Grande-Synthe naar de Raad van State om het klimaatbeleid van de regering aan te klagen. De raad nam die klacht in behandeling omdat Grande-Synthe "buitengewoon kwetsbaar is voor de klimaatveranderingen". De stad ligt aan zee, vlak bij Calais, en kan de komende decennia door de stijging van de zeespiegel onder water komen te staan.

"Frankrijk heeft de laatste jaren regelmatig haar eigen doelstellingen qua CO2-uitstoot niet gehaald'', oordeelde de raad. Maar de regering kreeg drie maanden om uit te leggen hoe ze de CO2-uitstoot tussen nu en 2030 wil terugdringen. Die termijn loopt deze maand af.

De komende uitspraak van de Raad van State, 's lands hoogste rechtscollege, zal vrijwel zeker worden meegewogen door de rechter die nu met een eerste voorlopig vonnis kwam in de zaak van Greenpeace en Oxfam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl