Huismus ook dit jaar weer de meest getelde tuinvogel
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Huismus stevig op nummer 1 bij jaarlijkse tuinvogeltelling

De huismus was dit weekend opnieuw de meest getelde vogel bij de Nationale Tuinvogeltelling. Landelijk werd de mus bijna 515.000 keer waargenomen. Daarna volgen de koolmees (357.000 keer) en de pimpelmees (234.000 keer).

Vorig jaar voerde dit trio ook al de top-10 aan.

De Nationale Tuinvogeltelling was dit jaar populairder dan ooit. Bijna 200.000 mensen gaven, onder meer via een speciale app, hun bevindingen door aan de Vogelbescherming.

In totaal werden bijna drie miljoen vogels geteld.

Via een speciale app kun je zien welke vogel het is

De Tuinvogeltelling werd in 2001 in het leven geroepen om mensen enthousiast te maken voor het vogels kijken. Het aantal deelnemers van dit jaar stijgt ver uit boven het recordaantal van vorig jaar. Toen deden er 90.000 mensen mee.

Het gaat erom dat mensen oog krijgen voor wat er in hun tuin leeft en het is echt geweldig om te merken dat er zoveel mensen meedoen.

Hanne Tersmette van de Vogelbescherming

RTV Utrecht sprak met Hanne Tersmette van de Vogelbescherming. Ze denkt dat de corona-crisis en dan vooral het thuiswerken ervoor heeft gezorgd dat mensen zich veel meer bewust zijn van wat er in de tuin leeft. "Dan zie je ineens een merel, of een roodborstje. Ik denk dat dat het enthousiasme heeft aangewakkerd en daar ben ik heel blij mee. Sinds het begin van de coronaperiode kregen we al veel meer vragen van mensen over vogels. Ook de online gratis vogelcursus ging 'sky-high'."

Nuttige informatie

Hoewel er in totaal meer vogels zijn geteld, merkt de Vogelbescherming wel dat het aantal vogels per tuin op enkele plaatsen is afgenomen van 30 vogels per tuin vorig jaar naar 19 nu. Dat zou komen door het zachte winterweer. In bossen en weilanden is nog voldoende voedsel beschikbaar, waardoor de trek naar de stad afneemt.

Pimpelmees dit jaar weer op de derde plek

De telling levert ook interessante data op. "Omdat we nu al jaren de tellingen doen, kunnen we trends ontdekken. Dan kan je wetenschappelijke onderzoeken ook staven aan wat mensen echt in hun tuin zien gebeuren", vertelt Tersmette. Daarom is het ook van belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan de telling: "Met die gegevens kunnen wij ons beschermingswerk weer aanpassen."

Advertentie via Ster.nl