Pimpelmees stijgt op de ranglijst van meest getelde tuinvogels ANP

Door corona zijn veel mensen massaal aan het 'vogelen' geslagen. En dat merken ze ook bij de Vogelbescherming Nederland. Voor de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, dit weekeinde voor de 18e keer, hebben zich nu al 107.000 mensen ingeschreven. Vorig jaar waren dat er 90.000, ook toen al een record.

Marc Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland benadrukt dat de huidige coronapandemie in de eerste plaats voor alles en iedereen vreselijk is, maar: "Voor ons is het een klein lichtpuntje dat Nederland nu massaal geniet van de vogels."

Record aantal deelnemers

De Vogelbescherming gaat voor de Nationale Tuinvogeltelling van komend weekeinde uit van een nieuw record als het gaat om het aantal deelnemers. "Er hebben zich 107.000 mensen via voorinschrijving aangemeld. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen daadwerkelijk meedoet, maar anderzijds kunnen mensen ook nog spontaan aan het tellen slaan. Voorinschrijving is namelijk niet verplicht."

Bij de tuinvogeltelling is het de bedoeling dat de deelnemers een half uur lang bijhouden welke vogels er in hun tuin te zien zijn. Daarbij is het, als het om de toppositie gaat, vaak stuivertje wisselen tussen de huismus en de koolmees: "Vaak afhankelijk van onder meer de regio", zegt Marc Scheurkogel tegen RTV Oost.

Volgens Scheurkogel is de telling vooral belangrijk om bepaalde tendensen te kunnen signaleren. Zo loopt het aantal merels sinds enkele jaren drastisch terug (vorig jaar min 15 procent) door toedoen van het usutuvirus, maar werd de pimpelmees bij de vorige telling opvallend vaak gezien.

Huismus al jaren meest getelde tuinvogel in Nederland .

Voor dit jaar verwacht de Vogelbescherming een opmars van een aantal 'vreemde vogels'. Zo duikt de grote bonte specht steeds vaker in tuinen op en is er de invasie van de halsbandparkiet: een exoot die van oudsher niet in Nederland voorkomt en vaak als lawaaipapegaai wordt afgeschilderd. Die populatie groeit met name in de Randstad als kool.

Liefde gaat door de maag

Zoals wel vaker gaat ook bij vogels de liefde door de maag. Daarom heeft de Vogelbescherming de deelnemers aan de telling vooraf gevraagd de diertjes te lokken met onder meer vetbollen en zadensilo's. "Dat kan ook enkele dagen voor de telling nog. Vogels hebben vaak heel snel in de smiezen waar er wat te halen valt. Maar we dringen er bij vogelliefhebbers vooral op aan om structurele maatregelen te treffen; dat ze hun tuin groen inrichten. Dat zorgt ook op de langere termijn voor meer vogels in je tuin."

Op zondagavond maakt de Vogelbescherming de balans op van deze achttiende editie van de tuinvogeltelling.

STER reclame