NOS Voetbal

Afellay (34) hakt knoop door en zet punt achter voetballoopbaan

Afellay stopt met voetballen: 'Vroeg of laat komt dit moment'

Ibrahim Afellay zet definitief een punt achter zijn carrière. Dat heeft de 53-voudig international bekendgemaakt in NOS Studio Voetbal. De 34-jarige Utrechter zat sinds zijn vertrek bij PSV afgelopen zomer zonder club.

Afellay hoopte nog op een lucratief buitenlands avontuur, maar heeft de knoop doorgehakt en houdt het voor gezien. "Wat ik wilde, is niet voorbijgekomen. Maar ik heb er vrede mee. Je weet dat dit moment vroeg of laat komt. Het is mooi zo."

Van Overvecht naar Eindhoven

De carrière van de sierlijke middenvelder kende een stormachtige start, maar werd gekenmerkt door veel blessures. Afellay, opgegroeid in de Utrechtse wijk Overvecht, maakte zijn eerste meters op een voetbalveld bij Elinkwijk, alvorens hij door PSV naar Eindhoven werd gehaald.

Ibrahim Afellay dankt de PSV-fans

Daar doorliep hij de jeugdopleiding en maakte hij op 17-jarige leeftijd zijn debuut. Als groot talent werkte hij zich snel op van invaller naar basisspeler en van drijvende kracht naar aanvoerder. Na vier landstitels en een beker verdiende hij eind 2010 een droomtransfer.

Zware concurrentie bij FC Barcelona

Afellay werd de twintigste Nederlander in het shirt van FC Barcelona. Op het Catalaanse middenveld moest hij concurreren met spelers als Xavi, Andrés Iniesta, Sergio Busquets en Javier Mascherano. Toch lukte het Afellay om zijn minuten te maken voor de Spaanse topclub.

Van jochie met een droom tot ster in Barcelona: de voetbaljaren van Afellay

Zijn persoonlijke hoogtepunt was de halve finale van de Champions League in 2011 tegen aartsvijand Real Madrid. De speler met Marokkaanse roots mocht een kwartier voor tijd invallen, snelde meteen langs Marcelo en leverde een panklare assist op Lionel Messi. Afellay en Barça wonnen dat jaar de Champions League.

Daarna kwam de blessureplaag. Hij stond meerdere keren maanden lang - met als dieptepunt 438 dagen - aan de kant vanwege zwaar knieletsel. Hij werd uitgeleend aan achtereenvolgens Schalke 04 en Olympiakos, maar het hoge niveau van voor de blessures zou hij niet meer halen. Ook een avontuur bij Stoke City werd geen succes.

Mysterie bij terugkeer PSV

In 2019 keerde hij terug op het oude nest en tekende hij een contract voor één jaar bij PSV. Toenmalig hoofdtrainer (en oud-ploeggenoot) Mark van Bommel maakte hem direct aanvoerder en wekte daarmee hoge verwachtingen.

De fans in Eindhoven moesten lang op Afellay wachten. Zijn fitheid bleef een groot mysterie. Aanvoerder of niet, uiteindelijk kwam hij slechts drie competitieduels in actie, waarvan eentje in de basis. Afgelopen zomer werd besloten om zijn aflopende contract bij PSV niet te verlengen.

PSV-FC Twente van 26 januari 2020 is daardoor zijn laatste officiële wedstrijd. Die eindigde voor Affelay met een rode kaart. Hij kreeg in die wedstrijd twee keer geel en zag PSV vervolgens een 1-0 voorsprong weggeven.

Bekijk hieronder de rode kaart van Afellay tegen FC Twente en swipe voor het warme welkom bij zijn rentree bij PSV.

Tussen 2007 en 2016 kwam Afellay uit voor het Nederlands elftal. Hij behaalde met Oranje in 2010 de WK-finale en zat bij de selectie voor het EK 2008 en EK 2012. Hij kwam tot 53 interlands en maakte daarin zeven doelpunten.

Tegenwoordig is Afellay te zien als analyticus bij de NOS, een rol die hij in ieder geval tot en met het WK van 2022 zal vervullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl