Ibrahim Afellay AFP

Mooi was zijn langverwachte rentree in een bomvol Philips Stadion. Begin december, PSV-supporters scandeerden al lange tijd massaal zijn naam en toenmalig trainer Mark van Bommel gaf de fans waar ze om vroegen: een invalbeurt van 'hun' Ibrahim Afellay.

Het blijkt achteraf het hoogtepunt van een terugkeer zonder succes. Terugblik op een rentree, die uiteindelijk op niets uitliep.

Afellay maakt tegen Fortuna zijn langverwachte rentree bij PSV Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Gisteren maakte PSV bekend dat het contract van Afellay niet zal worden verlengd. "Mij is door technisch manager John de Jong verteld dat de nieuwe trainer (Roger Schmidt, red.) geen beroep op mij zal doen. Dat is een kort, maar duidelijk verhaal en dat heb ik te respecteren", zegt de middenvelder bij zijn afscheid tegen PSV TV.

"Ik ben van mening dat mijn loopbaan er nog niet op zit, dat ik op een goed niveau nog van waarde kan zijn", gaat de 34-jarige Afellay verder. "Ik voel me sinds de winterstop pas echt honderd procent fit. De komende weken ga ik gebruiken om te bepalen of ik bij een andere club nog voor mijn kans wil gaan."

Zijn drive om terug te willen komen na drie zware knieblessures is prijzenswaardig.

John de Jong, technisch manager PSV

De waardering binnen PSV was en is groot voor 'Ibi', die zich na twee jaar zonder officiële wedstrijd weer in de ploeg speelde. "Omdat we zo ontzettend veel respect hebben voor zijn loopbaan én de manier waarop hij zich na zijn terugkeer heeft gepresenteerd, waren het moeilijke gesprekken", vertelt technisch manager John de Jong.

"Afellay is een voorbeeld voor velen. Zijn drive om terug te willen komen na drie zware knieblessures is prijzenswaardig. Maanden heeft hij individueel getraind, daarna met PSV onder 19, om vervolgens bij de A-selectie in te stromen. Ik heb daar echt bewondering voor."

Zelf vond en vindt de 34-jarige Afellay dat hij topfit is. Maar Mark van Bommel en ook diens opvolger Ernest Faber deden maar weinig een beroep op hem.

De Utrechter werkte sinds maart vorig jaar onder begeleiding op De Herdgang aan zijn herstel. PSV beloonde Afellay in juni met een éénjarig contract voor zijn harde werken om weer fit te geraken. Hij zat bij de ondertekening van zijn contract nog lang niet op het fysieke niveau dat van een wedstrijdfitte speler verwacht wordt, maar trainde sindsdien wel volledig mee met de selectie van PSV.

Afellay, die door Van Bommel zelfs tot aanvoerder was benoemd, zat tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal op de reservebank. Hij deed op 19 september als dispensatiespeler mee aan de Premier International League, een competitie voor beloftespelers. Daarna duurde het lang voordat hij de stap naar het eerste maakte.

Afscheid met rode kaart

In december was het zover. Twee invalbeurten, tegen Fortuna Sittard en PEC Zwolle. In januari kreeg hij zijn enige basisplaats van het seizoen. Dat duel met FC Twente eindigt in mineur: hij krijgt in de 75ste minuut zijn tweede gele kaart. Het blijkt de laatste actie te zijn geweest van Afellay in het shirt van PSV.

De laatste actie van Afellay in het PSV-shirt: rood tegen FC Twente Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Als speler zwaait hij dus af in Eindhoven, maar de deur zal in de toekomst altijd openstaan voor Afellay, zo liet de clubleiding direct weten. "Naast zijn brandende ambitie maakt hij keuzes met zijn verstand en gaat hij nooit over één nacht ijs. Om al deze karaktereigenschappen willen wij hem in de toekomst graag weer bij PSV betrekken. In de rol die hem past", aldus De Jong.

Afellay: "John de Jong en Toon Gerbrands zijn eerlijk geweest en dat waardeer ik ontzettend. Ze hebben duidelijk laten blijken dat de warmte die ik voel voor PSV wederzijds is. Het is mooi om te horen dat ik hier altijd welkom blijf."

STER reclame