Handhavers in het centrum van Utrecht

De uitzending van 23 januari: Avondklok gaat in / Linkse samenwerking / Rellen in Rusland

Avondklok gaat in

De avondklok wordt vanavond van kracht. Na 21.00 uur mag je je niet meer op straat begeven, tenzij je een goede reden hebt en daarvoor een verklaring bij je draagt. Pas om 04.30 uur mogen mensen weer de straat op.

Houden mensen zich aan de maatregel? En moet de politie vaak in actie komen? We spreken erover met verschillende gasten. Vanavond om 21.30 uur de laatste stand van zaken.

De avondklok gaat in

Rellen in Rusland

In Russische steden demonstreren tienduizenden mensen voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. De politie beschouwt het als illegale bijeenkomsten. Ruim 1600 deelnemers zijn gearresteerd volgens waarnemersorganisaties.

Navalny's vrouw, Joelia, zegt op Instagram dat ze ook is opgepakt. Ze was aanwezig bij de demonstratie in Moskou, waar de grootste demonstratie was. Naar schatting 40.000 actievoerders hadden zich op en rondom het plein verzameld, meldt persbureau Reuters. Het ministerie van Binnenlandse Zaken telde er niet meer dan 4000. Inmiddels zijn alle demonstranten verwijderd van het plein, melden lokale media.

Waren de protesten zo groot als de actievoerders zeggen? En wat zijn de gevolgen van deze protesten? Daarover hebben we het vanavond in de uitzending met onder meer correspondent David-Jan Godfroid.

Felle protesten in Rusland

Waarom wint links niet op de eigen thema's?

Gezondheidszorg, miljardeninvesteringen in de samenleving en meer bemoeienis van de overheid. Het gaat in de politiek - zeker dit jaar - bij uitstek over onderwerpen die passen bij 'links'. Maar daarvan profiteert nu vooral de VVD, en niet de drie linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en de PvdA.

Met de verkiezingen voor de deur worden dit weekend verschillende partijcongressen gehouden. Nieuwsuur spreekt met drie mensen die de linkse partijen goed kennen over de politieke keuzes van de afgelopen tijd en welke strategie ze de komende maanden moeten volgen.

Linkse partijen maken zich klaar voor de verkiezingen, wat is de strategie?

Een uur na het ingaan van de avondklok kijken we hoe mensen zich in Groningen eraan houden. Eén meisje is haar hond kwijt, zegt ze.

Eén uur na het ingaan van de avondklok kijken we in Groningen hoe men zich gedraagt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl