NOS Nieuws

Circussen lijden onder crisis, tenten van Bolalou staan sinds maart in een weiland

Het is een opvallend gezicht langs de N332 in het Gelderse Laren. Al sinds maart vorig jaar staat daar circus Bolalou in een weiland. De eigenaren hebben weinig inkomsten en de dieren moeten eten, maar met hulp van mensen uit het dorp en boeren uit de omgeving redden ze zich net.

Zo zijn er het afgelopen jaar meerdere circussen gestrand in Nederland. Door de aanhoudende coronacrisis wordt voor een aantal de situatie steeds penibeler.

Toen circus Bolalou de tenten in maart 2020 opsloeg in Laren, konden de exploitanten niet bedenken dat ze er bijna een jaar later nog zouden staan. "Alles zou met Pasen weer opengaan, was toen de verwachting", zegt eigenaresse Steffie Rutten. Maar dat gebeurde niet. "In de zomer hebben we een aantal kleine voorstellingen gegeven en traden we op bij kinderfeestjes, om zo nog wat te kunnen verdienen." Toen in september alles weer op slot ging, werd het lastiger. Toch houden Steffie en mede-eigenaar Dennis Bossle het vol, met dank aan de omgeving en gemeente.

Het valt ze niet mee, maar opgeven doen ze niet zomaar:

Circus Bolalou al sinds maart gestrand, maar wil niet denken aan stoppen

Ook circus Barani zit al maanden in de problemen. In tegenstelling tot Bolalou, dat van de gemeente mag blijven op het weiland in Laren, is Barani al meerdere keren verplaatst rond Bergen op Zoom. Toen het circus in oktober de noodklok luidde omdat het geld opraakte, werd er een inzamelingsactie gehouden die 12.000 euro opleverde.

Circus Freiwald, dat in het nieuws kwam vanwege olifant Buba, heeft het ook moeilijk. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse circussen failliet.

'Publiek raak je niet zomaar kwijt'

Andere circussen hebben hun spullen op kunnen slaan en leven nu van hun spaargeld, zegt Patrick Cramers van Circuspunt, een platform voor de circussector. Toch wordt de situatie ook voor die circussen lastiger. "Op een gegeven moment houdt het op. De verzekeringen lopen door, de wagens en tenten moeten onderhouden worden en er zijn geen inkomsten."

Diegenen die uit een echte circusfamilie komen zullen niet zo gauw opgeven, denkt Cramers. "Het zijn vooral de artiesten die ingehuurd worden die naar ander werk zoeken. Dat hoor ik nu wel vaker. Ze zitten al zo lang thuis en echt uitzicht op verbetering is er nog niet."

"Het is lastig in te schatten wat er straks allemaal wel en niet kan. Qua bezoekersaantallen en andere maatregelen. Maar ik blijf optimistisch. Jaarlijks gaan er in Nederland 1,6 miljoen mensen naar circusvoorstellingen in het theater of het klassieke rondreizende circus. Die raak je niet zomaar kwijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl