Oranjevrouwen voorkomen nederlaag in eerste topduel op OKT waterpolo

Nederland heeft in zijn tweede groepswedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Triest met 7-7 gelijkgespeeld tegen thuisland Italië. De Oranjevrouwen spelen donderdag om 16.00 uur hun afsluitende groepswedstrijd tegen Frankrijk.

Na het geslaagde opwarmpotje tegen Slowakije, waarin Oranje een riante 22-2 overwinning boekte, werd de wedstrijd tegen Italië als de eerste test voor Nederland beschouwd. En Nederland kreeg het ook daadwerkelijk zwaar te verduren.

Oranje startte stroef: de eerste vijf schoten eindigden op de paal, de lat, de keepster of vlogen over het doel.

Veel gemiste kansen

Pas na vijf minuten scoorde de ploeg van coach Arno Havenga voor het eerst (1-1), waarna al snel de 2-1 volgde. Vervolgens werd weer een handvol kansen gemist.

Ook in het tweede kwart wilde de bal er aanvankelijk maar niet in. Daar stond tegenover dat de verdediging een puike indruk maakte en ook Italië minutenlang niet scoorde. Na de Italiaanse 2-2 van Valeria Palmieri ging het opeens snel: binnen twee minuten was het 3-3. Daarmee gingen de ploegen rusten.

In het derde kwart kwam Nederland drie keer op voorsprong, maar Italië kwam telkens langszij.

Spanning

In het laatste kwart bleef de spanning om te snijden. Nadat Italië op 7-6 was gekomen, had Nederland het even lastig. Het overleefde echter enkele Italiaanse aanvallen en kwam één minuut voor tijd via Maartje Keuning op 7-7.

Coach Havenga klonk na afloop tevreden tegenover Ziggo Sport: "Maar in de afronding moet het nog wat scherper."