Oranje-handballers pakken in EK-kwalificatie bonuspunt met stunt tegen Slovenië

Nederlandse handballers stunten tegen Slovenië in EK-kwalificatie

De Nederlandse handballers hebben zondagavond een stunt geboekt in de kwalificatiewedstrijd in en tegen Slovenië voor het EK van 2022. Oranje maakte in de slotseconden de 27-27 en pakte zo een onverwacht punt.

Het laatste doelpunt kwam op naam van Kay Smits, die in totaal maar liefst negen keer scoorde. Een mooi resultaat tegen de bronzenmedaillewinnaar van het WK 2017 en de nummer vier van het EK 2020.

Nederland ging afgelopen woensdag na een goede eerste helft (15-14 voorsprong bij rust) nog met ruime cijfers onderuit door een matige tweede helft. In Almere werd het 34-23. Zondagavond in het Sloveense Celje lukte het Oranje wel om de hele wedstrijd bij te blijven en meerdere keren op voorsprong te komen.

Spelmaker Steins terug en belangrijk

Bij Slovenië kregen een paar topspelers rust. Het land begint in tegenstelling tot Nederland komende week aan het WK. Bij Oranje was de belangrijkste kracht Luc Steins weer terug. Hij moest het duel op woensdag aan zich voorbij laten gaan vanwege een positieve coronatest.

De terugkeer van de spelmaker was zichtbaar. Steins, die uitkomt voor de Europese topclub Paris Saint-Germain, verdeelde het spel, scoorde twee keer en drukte zijn stempel met mooie assists op de 10-10 en de 15-15.

• ANP
    Spelmaker Luc Steins is terug en dat doet Oranje goed
  • ANP
    Kay Smits, topscorer tegen Slovenië met 9 goals waaronder de 27-27 in de slotseconden

In de laatste tien minuten leek een nederlaag een feit; het stond 25-20 voor Slovenië. Maar Oranje vocht zich met vijf goals op rij knap terug. Bij een 27-26 achterstand en nog dertig seconden te gaan had Nederland balbezit.

In de laatste time-out werd de tactiek voor de slotaanval bepaald. Wat opviel was dat Steins en Kay Smits, die net als zijn broer Jorn zijn vijftigste interland speelde, de regie namen en bepaalden hoe de laatste goal gemaakt zou moeten worden. Uiteindelijk hielp Smits Nederland aan een punt, waarna de spelers bij het fluitsignaal dol van vreugde in elkaars armen sprongen.

'Zeer goed resultaat'

Spelmaker Steins was na afloop meer dan tevreden met het punt. "Je mag ons zeker feliciteren. Slovenië is gewoon wereldtop als het gaat om handbal", vertelt Steins bij Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Tegen zo'n ploeg, met zulke spelers een punt pakken, is gewoon een zeer goed resultaat voor ons. Dit is heel belangrijk voor onze EK-kwalificatie."

De verwachting vooraf was dat Nederland samen met Polen, andere tegenstander in de poule, om plaats twee zou strijden achter Slovenië. Dit punt kan voor Oranje aan het einde van de rit belangrijk zijn. Daarvoor heeft de ploeg nog wel goede resultaten nodig tegen Polen, dat nog twee keer tegen de Slovenen moet aantreden.

Stand groep 5

duels-punten doelsaldo
1. Polen 2-4 +16
2. Slovenië 2-3 +11
3. Nederland 3-3 -10
4. Turkije 3-0 -17

De nummers 1 en 2 én de vier beste nummers 3 van alle poules plaatsen zich voor het EK 2022