Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden
NOS NieuwsAangepast

Pelosi kondigt eerste stemming over afzettingsprocedure tegen Trump aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden doet later vandaag een hernieuwde poging om president Trump af te zetten, vanwege het opruien van aanhangers die het Capitool bestormden. Dat heeft de Democratische voorzitter, Nancy Pelosi, bekendgemaakt in een brief aan de afgevaardigden. "Het Huis zal urgent te werk gaan om onze grondwet en democratie te beschermen, omdat deze president een dreiging vormt", schrijft Pelosi.

Als eerste zal het Huis vicepresident Pence formeel verzoeken om Trump uit het ambt te zetten via het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet. Dat amendement regelt dat de taken van de president worden overgedragen aan de vicepresident als de president ongeschikt voor het ambt wordt verklaard.

Het Huis wil wetgeving daarvoor vandaag snel doorvoeren, maar de verwachting is dat Republikeinse afgevaardigden dat zullen tegenhouden. Als dat gebeurt, volgt er dinsdag een algemene stemming. Daarna wordt de officiële impeachmentprocedure in werking gesteld, zegt Pelosi. Wanneer daarover wordt gestemd, is nog onduidelijk.

Voorkomen nieuw presidentschap

Met slechts negen dagen tot de inauguratie van Joe Biden is het kort dag voor het opstarten van een afzettingsprocedure. Het doel lijkt dan ook niet zozeer het afzetten van Trump, maar om te voorkomen dat hij in 2024 nog een gooi kan doen naar het presidentschap. Want over die vraag wordt bij impeachment ook gestemd.

Als het Huis de procedure goedkeurt, moet de Senaat zich erover buigen. Maar als het aan de top van de Democratische Partij ligt gebeurt dat met vertraging.

Pelosi wil daarmee voorkomen dat ze Joe Biden in de wielen fietst, zegt James Clyburn, een van de belangrijkste Democraten in het Huis. Want de Senaat zou anders rond diens inauguratie in beslag worden genomen door de impeachmentprocedure en geen aandacht meer hebben voor de benoeming van nieuwe kabinetsleden.

Clyburn oppert dat het papierwerk voor een afzettingsprocedure bijvoorbeeld pas na honderd dagen naar de Senaat gaat. "Laten we de verkozen president de honderd dagen geven die hij nodig heeft om op gang te komen", zegt hij.

Senator James Clyburn praat met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi

Als de documenten eenmaal in de Senaat liggen, is er een tweederdemeerderheid nodig. De Democraten hebben dan steun nodig van ten minste zeventien Republikeinen. De kans dat dat lukt, wordt klein geacht. Wel heeft zich inmiddels een tweede Republikeinse senator, Pat Toomey uit Pennsylvania, uitgesproken voor impeachment. Eerder riep Lisa Murkowski (Alaska) Trump al op "zo snel mogelijk" te vertrekken.

Vervolgens zou gestemd kunnen worden over de vraag of Trump zich nog verkiesbaar mag stellen voor het presidentschap. Daarvoor is in de Senaat, dus na de impeachment, een 'simpele' meerderheid nodig van 51 stemmen en die hebben de Democraten sinds vorige week in het vooruitzicht.

Doden

Het Capitool werd woensdag bestormd toen politici bijeen waren om formeel de uitslag van de presidentsverkiezingen vast te stellen. President Trump had demonstranten kort daarvoor in een toespraak opgeroepen naar het parlementsgebouw te gaan.

Bij de bestorming vielen vijf doden. Zo werd Trumpaanhanger Ashli Babbit (35) in het gebouw geraakt door een politiekogel toen ze een zwaarbeveiligd deel van het parlement probeerde binnen te dringen. Drie mensen overleden na "medische noodgevallen", zoals een hartaanval.

Ook de 42-jarige agent Brian Sicknick kwam om het leven. Volgens de politie werd hij bij de bestorming met een brandblusser op zijn hoofd geslagen en liep hij fataal hersenletsel op. De FBI doet onderzoek naar zijn dood.

Intussen doet het internationale onderzoekscollectief Bellingcat een oproep om beelden te onderzoeken waarop te zien is hoe een agent van de trappen van het Capitool wordt gesleept en belaagd. Of dit agent Sicknick is, is niet bekend.

Op sociale media circuleren schokkende beelden van een agent die wordt aangevallen, om welke agent het gaat is nog niet bevestigd.

Vanmiddag maakte de politie bekend dat een 51-jarige agent die voor het Capitool werkte ook is overleden. Volgens Amerikaanse media heeft hij gisteren een einde aan zijn leven gemaakt. Of zijn dood heeft te maken met de bestorming, is niet bekend.

Kijk hier terug hoe het Capitool werd bestormd:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl