Aangepast

Van der Valk vreest omvallen hotels

Als de overheid niet snel met meer ondersteuning komt voor noodlijdende hotels, gaan er ondernemingen omvallen, zegt Freek van der Valk. De Van der Valk-directeur doet een uiterste oproep aan het kabinet: "Ik wil niet bedelen of zielig zijn, maar er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan."

Freek van der Valk schetst in een interview met Nieuwsuur een donker beeld van het hotelwezen in coronatijd. "We zijn zeker onder de indruk van wat de regering aan het begin van de pandemie voor elkaar heeft gekregen. Dat was een slim pakket dat snel geregeld is. Maar tevreden zijn we absoluut niet."

'Grote hotels zijn echt de pineut'

Eigenlijk bestaat het bedrijf 'Van der Valk' niet. Het is een samenwerkingsverband tussen verschillende familieleden die onder dezelfde naam opereren maar losse bedrijven hebben. Ze hebben wel overleg, maar hoeven niet dezelfde koers te varen. Freek van der Valk is eigenaar van het hotel in Ridderkerk en voert het woord namens de hotelvestigingen.

Bij elkaar zijn de 74 Van der Valk-hotels en de 14.000 werknemers het op een na grootste horecabedrijf van Nederland. Voor de coronacrisis gingen de zaken in de hotels, de restaurants en met de zaalverhuur uitstekend. Maar in de huidige lockdown, waarbij ook restaurants in hotels dicht moesten, ligt bijna alles stil.

  • Nieuwsuur
    Wachten op gasten die niet gaan komen
  • Nieuwsuur
    In Ridderkerk is één van de 14 zalen in gebruik, nota bene voor een vaccinatiecursus
  • Nieuwsuur
    Het restaurant zit dicht. De (vooral zakelijke) gasten die er nog zijn, krijgen ontbijtpakketjes

De NOW-regeling compenseert een deel van de loonkosten in het geval van Van der Valk. "Dat verschilt per hotellocatie, maar een fors deel moeten we dus zelf betalen. De buffers raken leeg", zegt Freek van der Valk.

De bedrijfskosten worden deels, voor ongeveer 70 procent, vergoed vanuit de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). "Voor kleine bedrijven is dat lastig, omdat ze zelf 30 procent moeten bijleggen. Maar de dure locaties, de grote vestigingen, zijn echt de pineut."

Volgens Van der Valk zijn de gevolgen dramatisch. "De vergoeding is maximaal 90.000 euro per kwartaal, terwijl de vaste lasten voor een hotel kunnen oplopen tot een miljoen euro per vestiging." Ook heeft een deel van de vestigingen te veel medewerkers of te veel omzet om überhaupt aanspraak te kunnen maken op de TVL-vergoeding.

We weten niet of mensen na de pandemie uit eten gaan, uit het buitenland komen, gaan vergaderen.

Freek van der Valk, hoteldirecteur

De hoteleigenaar benadrukt dat de maatregelen in april met begrip werden ontvangen in de sector. "Toen was er sprake van kort en hard ingrijpen. Er was paniek, dus de handrem moest erop. Inmiddels zijn we een jaar verder en kunnen we genuanceerder keuzes maken. Ze kunnen zich niet oneindig verschuilen achter de paniek van het eerste moment."

"Als het zo erg is dat alles dicht moet, dan hebben we dat als samenleving over onszelf afgeroepen", stelt hij nuchter vast. "We kunnen niets vinden van die maatregelen en staan daar ook helemaal achter. Maar als we straks weer open willen, moet er een goed plan komen."

Het echte bedrijfseconomische risico komt na de pandemie, zegt Van der Valk. "Dan moeten we uitgestelde betalingen en financieringen terugbetalen. Terwijl we dan ook niet weten of mensen dan uit eten gaan, uit het buitenland komen, gaan vergaderen. Iedereen denkt dat het na de pandemie weer goed is, maar dan begint voor ons een nieuwe heel lastige periode."

Freek van der Valk gaat vanavond om 21.30 uur in de uitzending van Nieuwsuur uitgebreid in gesprek over de coronacrisis en hoe Van der Valk door de crisis komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl