Een thuiswonende oudere krijgt thuiszorg in de coronacrisis
NOS NieuwsAangepast

Kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren

Er gaat mogelijk toch iets veranderen in de vaccinatiestrategie die het kabinet wil hanteren vanaf 8 januari. Binnen het kabinet wordt erover gesproken om voor de eerste vaccinaties niet alleen personeel van verpleeghuizen, maar ook thuiswonende ouderen uit te nodigen. Dat zeggen ingewijden.

Aanleiding is het advies dat de Gezondheidsraad op de dag voor Kerst uitbracht. Daarin staat dat het Pfizer/Biontech-vaccin boven verwachting goed werkt bij mensen van 60 jaar en ouder. Die zouden er volgens de Gezondheidsraad als eerste mee moeten worden ingeënt, te beginnen bij de oudsten.

In zijn reactie op het advies schreef minister De Jonge aan de Tweede Kamer dat het kabinet erbij blijft dat het voor het indammen van de pandemie het beste is als zorgpersoneel en kwetsbare personen snel gevaccineerd worden. Tegelijkertijd constateert hij dat hij naar aanleiding van het advies "voor de tenuitvoerlegging van de strategie nieuwe keuzes moet maken".

Voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen is het vaak moeilijk om naar een grootschalige priklocatie te komen. Omdat dat voor veel thuiswonende ouderen makkelijker is, zouden zij wel in de eerste groep geplaatst kunnen worden. De ingewijden benadrukken dat er nog geen definitief besluit genomen is over wijzigingen in de vaccinatiestrategie.

Druk op kabinet

Vanuit meerdere kanten wordt wel de druk op het kabinet opgevoerd om die strategie aan te passen. Zo hebben medisch specialisten en ziekenhuizen gisteren in een wekelijks overleg met minister Van Ark met klem gevraagd om het ziekenhuispersoneel veel eerder te vaccineren dan nu het plan is. Daarmee moet voorkomen worden dat het ziekteverzuim nog hoger wordt.

David Jongen, bestuursvoorzitter van de Zuyderland-ziekenhuizen, zegt dat hij "bij God niet meer weet waar hij de mensen vandaan moet halen, als dit zo doorgaat". "We kijken nu per operatie of die door kan gaan. Het is echt nijpend. De aantallen stijgen maar door. Als onze mensen pas in mei of juni aan de beurt zijn voor een vaccinatie, is dat mosterd na de maaltijd."

Niet eerder

Wat in ieder geval niet verandert, is de datum waarop de eerste prik in Nederland gezet wordt. Dat blijft 8 januari. Eerder is niet verantwoord, zei minister De Jonge al eerder. Dat heeft onder meer te maken met de belscripts die moeten worden opgesteld voor de medewerkers van de GGD. Ook het aanmeld- en registratiesysteem is nog niet klaar.

In de Tweede Kamer was daar veel kritiek op, omdat Nederland als laatste Europese land met vaccineren begint. Roel Coutinho, oud-directeur van het RIVM, noemde dat gisteren in Nieuwsuur "beschamend en verbijsterend".

Kijk hieronder het gesprek terug:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het kabinet heeft geen goede argumenten om geen voorrang te geven aan ouderen, zegt Coutinho. En het ontbreken van een registratiesysteem kan volgens hem geen reden zijn voor vertraging. Dat laatste beaamt zorg-branchevereniging Actiz. Tegen Nieuwsuur zegt een woordvoerder dat de vaccinaties van kwetsbare ouderen goed geregistreerd kunnen worden binnen de huidige patiëntendossiers.

Morgen komen de meest betrokken ministers in Den Haag bijeen voor overleg over corona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl