NOS Nieuws

Eenzaam protest zorgmedewerker bij Barneveldse kerk, 'voor mezelf een punt gemaakt'

'Wij werken ook voor u. Blijf thuis voor ons. Met elkaar, voor elkaar.' Met deze tekst protesteerde Chris Muurling vanochtend voor de Rehobothkerk in Barneveld tegen de kerstviering die daar met zo'n 200 gelovigen werd gehouden. Hij had bewust gekozen voor een soloprotest, zegt hij tegen de NOS.

In de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente was een 'gewone' kerstdienst. "Terwijl het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven", zegt Muurling (27). "Dat deed iets met mij, dat vond ik lastig."

De Barnevelder werkt in de gehandicaptenzorg. Ook zijn moeder is actief in de zorg. "We hebben in de zorg best een lastige tijd gehad", zegt hij. "Ik snap de behoefte van de kerk en van kerkgangers dat ze bij elkaar willen komen. Ik heb respect voor de kerk. Maar dit is volgens mij niet de juiste weg."

Na gesprekken thuis besloot Muurling afgelopen week om bij de Rehobothkerk een soloprotest te houden. "Twee, drie mensen wisten dat ik dit ging doen." Collega's hield hij er bewust buiten, omdat hij wilde voorkomen dat het protest zelf een grotere bijeenkomst zou worden.

En zo stond Muurling rond 09.00 uur alleen met zijn protestbord op de stoep. Veel reacties van kerkgangers kreeg hij niet. "De meesten gingen gewoon naar binnen."

Er kwam niet veel respons van kerkgangers, zegt Muurling

De Rehobothkerk in Barneveld staat vaker in de schijnwerpers als het gaat om de opvolging van corona-adviezen, omdat de kerk veel meer gelovigen toelaat dan het maximumaantal van 30 dat voor samenkomsten wordt geadviseerd. Vorig weekend waren het er nog 300, eerder in het najaar tot 450.

"Deze kerk kiest ervoor om daar niet naar te luisteren", zegt Muurling. "Terwijl je ook ziet dat Barneveld bij de top-coronahaarden hoort. Ik denk dat dat onlosmakelijk met elkaar verbonden is." Ook wijst hij erop dat veel kerken online diensten aanbieden, om toch het gevoel van samenzijn te creëren. "Daarmee bereik je volgens mij hetzelfde."

Muurling heeft inmiddels veel reacties ontvangen, vooral van collega's. Die hadden graag meegedaan, zegt hij. "Maar dan hadden we ons zelf misschien ook niet aan de adviezen gehouden."

De Barnevelder verwacht niet dat kerkgangers die hem hebben gezien van mening zullen veranderen. "Ik heb nu voor mezelf een punt gemaakt. Daar ben ik blij mee. En als er toch een of twee mensen zijn die straks thuisblijven, is mijn missie volbracht. Ik zou het fijn vinden als er een respectvolle dialoog hierover ontstaat aan de keukentafel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl