De kerstgedachte: cheques voor bezorgers en diners voor minderbedeelden
Kerst is gewoonlijk al een tijd van bezinning, van samenzijn en ook van gulheid. Door de coronacrisis lijkt de kerstgedachte, van vrede en welwillendheid, bij velen nog meer aanwezig dan anders. We verzamelden enkele voorbeelden uit heel het land.
Neem Amsterdam, waar postbezorger Nurullah Pamuk gisteravond van honderden bewoners van het Amstelkwartier in totaal zo'n 4200 euro cadeau kreeg. "Normaal doen we een kleinigheidje voor hem: Pamuk kent ieders naam in de straat en weet precies wie wanneer thuis is. Hij is ontzettend betrokken, dat zorgt ook voor veel verbinding in de wijk", zegt de initiatiefnemer van de actie in Het Parool.
De bezorger werd naar een binnentuin gelokt en kreeg de cheque en allerlei lekkers. "Ik ben nog steeds gechoqueerd. De wijk is echt gek geworden", zegt hij in de krant. "Een beetje gaat naar de kinderen, sowieso kleding kopen voor hen. Dit jaar zat er geen vakantie in, maar misschien volgend jaar wel."
Ook voor postbode Peter uit Nijkerk een leuke kerstverrassing dit jaar. Hij kreeg ruim 500 euro van gulle gevers. "We wilden eerst een kerststol geven als bedankje, maar we hadden nooit verwacht dat we daarbij ook nog eens zo veel geld zouden ophalen", zegt een buurtbewoner tegen Hart van Nederland. "Hij fietst door weer en wind en is er altijd. Voor de kinderen neemt hij altijd koekjes mee." Naast de fooi kreeg postbode Peter ook de kerststol en tekeningen van kinderen uit de wijk.
Heel veel lichtjes
Bij Martin Vetter uit Den Haag is de kerstsfeer al enige tijd flink aanwezig. Hij heeft, samen met zijn zoon Kay, een heuse kersttuin gebouwd. Alleen al in de drie bomen zitten ruim 8000 lampjes.
"We beginnen al ruim voor de Kerst de bladeren uit de bomen te trekken", zegt Vetter tegen Omroep West. Deze bomen verliezen pas hun blad als het gaat vriezen, dus als we iets van de verlichting willen zien dan moeten alle bladeren eruit."
De kersttuin is een gift voor zijn vrouw, die de ziekte van Crohn heeft. "Ik doe alles voor mijn vrouw", zegt hij. "Als ze het wil, dan bouw ik een paleis voor haar waar de Taj Mahal een kippenhok bij is. Van al deze lampjes wordt ze blij. Voor mij hoeft het niet per se, ik doe het speciaal voor haar."
Goed nieuws ook voor de eigenaar van een flinke Kerstman. De politie nam de pop een paar dagen in beslag, omdat het vermoeden bestond dat die was gestolen. Na wat media-aandacht werd de Kerstman herkend en is hij op Kerstavond weer terug bij de rechtmatige eigenaar.
Maar Kerst kan ook een moeilijke periode zijn. Voor wie weinig te besteden heeft, of alleen is. Toch zijn er overal initiatieven om mensen te ondersteunen. In Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld. Een groot kerstdiner met elkaar zit er dit jaar niet in. Daarom brengen ze het eten dan maar langs de deuren. Tachtig driegangendiners zijn het, die vandaag zijn bezorgd.
"Er is meer armoede dan je denkt", zegt initiatiefnemer Kirsten Bruijnes. "Er zijn toch veel mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank of mensen die er net boven zitten en die moeite hebben om eten te kopen en iets speciaals voor de Kerst te kopen."
De diners zijn allemaal betaald uit donaties: na een oproep werd massaal geld gestort. "Ik werk op de fietsenstalling via de sociale werkplaats", zegt Richard van Velsen. "Het is natuurlijk maar 24 uur in de week, dus ik moet ook naar de voedselbank." Maar niet met Kerst, nu staat er boeuf bourguignon of zalmfilet op het menu.
Speciaal voor mensen met een kleine beurs worden in Alphen aan de Rijn 80 driegangenmenu's bereid en aan de deur afgeleverd.
En zeelieden, die vanwege de coronacrisis voor langere tijd op zee zitten, maken er ook maar het beste van. De bemanning van de HAM 318 van waterbouwbedrijf Van Oord is vijf maanden weg en is aangemeerd in de haven van Manilla op de Filipijnen. Daar wacht het schip op nieuw werk.
"Als zeeman weet je dat je af en toe met de Kerst niet thuis bent', zegt kapitein Martin Vos tegen RTV Noord. "Maar als je al heel lang weg bent, is het extra wrang." Voor de Kerstdagen zijn er wat lekkere spulletjes aan boord gehesen en komt er een varken aan het spit, een gewoonte van Filipijnse bemanningsleden.