NOS Nieuws

Nauwelijks coronasteun voor startende ondernemers: 'Ik hou het nog drie maanden vol'

Ondernemers worden hard geraakt door de nieuwe lockdown. Het kabinet maakte vorige week bekend 3,7 miljard extra uit te trekken voor bedrijven met hoge omzetverliezen. Maar er is één groep die niet van alle steunmaatregelen profiteert: ondernemers die na 15 maart hun zaak zijn gestart.

Deze bedrijven kunnen geen aanspraak maken op twee belangrijke steunmaatregelen voor bedrijven: loonsteun om de salarissen van werknemers door te betalen (NOW-regeling) en de tegemoetkoming in vaste lasten (TVL). In deze regelingen wordt een schatting gemaakt van hoeveel omzet een bedrijf misloopt. Daarvoor wordt gekeken naar de cijfers van vóór maart dit jaar. Heb je voor die datum geen omzet gedraaid of bestond je zaak nog niet, dan heb je geen recht op compensatie.

Crispy Chicken

Er zijn naar schatting alleen al duizenden horecaondernemers die hierdoor geraakt zijn. Zoals Benjamin Charro uit Enschede. Hij had al een goedlopende zaak en besloot vorig jaar december om een tweede restaurant, Crispy Chicken genaamd, te beginnen. Daarvoor moest hij een winkelpand verbouwen tot restaurant. Om dat te financieren, leende hij geld bij leveranciers en familieleden.

Benjamin Charro in zijn keuken

Zijn doel was om op Koningsdag open te gaan, maar door de coronacrisis liep de inrichting van zijn nieuwe tent vertraging op. "Onze apparatuur en interieurstukken moesten uit het buitenland komen, maar kwamen pas veel later. We konden dus niets anders doen dan wachten", zegt Charro. Vorige maand kon hij dan eindelijk de deuren open, maar tot nu toe kunnen gasten alleen eten afhalen.

En dus heeft hij nauwelijks omzet, maar krijgt hij ook geen steun. "Ik verwachtte een half miljoen euro per jaar aan omzet te draaien, nu is dat 200 euro per dag", vertelt Charro. "Ik word dagelijks gebeld of gemaild dat de bedragen betaald moeten worden. Ik kan het op deze manier nog maximaal drie maanden volhouden."

Coffee Central

Ook Erkan Akbas uit Almelo kan geen aanspraak maken op de regelingen. Hij nam, samen met zijn vrouw, vlak voor de coronacrisis de koffietent Coffee Central bij het station over en kon daar niet meer onderuit. "We hadden al een aanbetaling gedaan en de koop was al contractueel vastgelegd", vertelt Akbas. "We hebben er al zoveel tijd en geld inzitten, dat je alleen nog maar meer verliest als je een stap terugdoet."

Erkan Akbas

Hij denkt dat hij het nog een paar maanden volhoudt. "Er reizen minder mensen met de trein en met wat koffie en broodjes to go lukt het je niet. Starters hebben nog geen buffer kunnen opbouwen. Ik snap dat ondernemerschap risico nemen is, maar het is heel jammer dat het door invloeden van buitenaf komt."

Risico op fraude

Ook het kabinet zit met deze starters in zijn maag, maar zegt weinig voor hen te kunnen betekenen. "We hebben heel serieus gekeken naar wat we voor deze groep kunnen doen, maar als er geen omzet- of loongegevens zijn, is het heel moeilijk om subsidies ergens op te baseren", zegt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Daardoor ontstaat er een te groot risico op fraude en oneigenlijk gebruik."

Volgens Koolmees is het onmogelijk om voor elke ondernemer te kijken wat de omzet zou kunnen zijn geweest, omdat er te veel startende bedrijven zijn. "Ik begrijp dat dit nare verhalen zijn voor individuele ondernemers, maar het is te onuitvoerbaar. Dan moeten we ook gewoon nee zeggen."

Voor Benjamin Charro en Erkan Akbas is het een harde boodschap. Zij snappen niet waarom de overheid per se naar de omzet kijkt. "De regering kan zien dat je al lang bezig bent: je hebt een ondernemersplan gemaakt en je hebt de cijfers van de investeringen. Nu krijgen we van niemand steun, ook niet van de bank", zegt Charro.

Hij heeft al zijn hoop gezet op een snelle heropening van de horeca. "Ik heb dit met bloed, zweet en tranen opgebouwd. Ik roep elke dag de heilige Maria dat ze ondernemers de kracht geeft om niet op te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl