NOS NieuwsAangepast

Extra steunmaatregelen, kabinet trekt 3,7 miljard euro uit

Het kabinet ziet af van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen vanwege de coronacrisis. Het trekt 3,7 miljard euro extra uit voor nieuwe maatregelen. Zo komt er een extra tegemoetkoming voor bedrijven met hoge omzetverliezen, bijvoorbeeld omdat zij gesloten zijn.

Het kabinet wil met de uitbreiding zoveel mogelijk voorkomen dat Nederlanders hun baan verliezen of dat bedrijven alsnog failliet gaan, nu het virus langdurig invloed heeft op delen van de economie.

"Het virus raakt ook nu nog veel ondernemers en werkenden hard. De enige logische conclusie is daarom dat het steun- en herstelpakket onverkort nodig blijft", zei minister Koolmees van Sociale Zaken vanochtend in een toelichting op de plannen, die hij gaf met zijn collega's Wiebes (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën). Vorige week werd al duidelijk dat het kabinet extra maatregelen in petto had.

Grote omzetverliezen

De tegemoetkoming in de vaste lasten voor bedrijven (TVL) wordt aangepast. Hierdoor krijgen bedrijven met de grootste verliezen meer subsidie. "Als je 100 procent omzetverlies hebt, krijg je 70 procent van de vaste lasten vergoed", legde Wiebes uit.

Het kabinet denkt dat dit verlichting geeft aan bijvoorbeeld de horeca, de evenementenbranche, de reissector en kunst en cultuur. Deze maatregel wordt met terugwerkende kracht ingevoerd op 1 oktober.

De NOW-regeling voor inkomenssteun blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het laatste kwartaal van dit jaar.

Verder komt er een nieuwe regeling voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen, de zogenoemde 'TONK'. Die moet tijdelijke ondersteuning bieden voor noodzakelijke kosten als die door een terugval in het inkomen niet meer kunnen worden betaald. Het kan bijvoorbeeld gaan om zelfstandigen die veel opdrachten zien verdwijnen of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. De uitkering loopt via de gemeenten en moet nog worden uitgewerkt.

Het kabinet heeft ook gekeken of er iets extra's mogelijk is voor startende ondernemingen. Want voor de TVL en de NOW is een 'referentieomzet' nodig en die hebben starters niet. Maar de ministers zijn er naar eigen zeggen niet in geslaagd een "eerlijke en uitvoerbare oplossing" te vinden. Starters kunnen wel gebruikmaken van uitstel van belastingen en het kabinet bekijkt nog andere mogelijkheden.

Minister Wiebes waarschuwt dat de steun niet voor iedereen voldoende zal zijn.

Wiebes: 'Deze steun zal niet voor iedereen voldoende zijn'

Hoekstra zei vandaag dat het bij het noemen van de precieze financiële gevolgen voor het rijk "sturen in de mist" blijft. Hij wees erop dat er steeds weer factoren zijn die het beeld veranderen. De minister van Financiën benadrukte dat het steunpakket "blijft meeademen": hoe slechter het gaat, hoe meer bedrijven gebruikmaken van de regelingen en hoe beter het gaat, hoe minder het "budgettair beslag".

Bovenop de verwachte 3,7 miljard euro aan extra uitgaven houdt het kabinet rekening met een bedrag van zo'n 2,5 miljard euro aan uitstel van belastingen. Maar het rekent erop dat dat dat bedrag later alsnog wordt betaald.

Vouchers verzilveren

Het kabinet bevestigde ook dat het samen met de reisbranche werkt aan "een voucherbank". Die moet ervoor zorgen dat mensen ontvangen vouchers vanwege het niet doorgaan van reizen kunnen verzilveren, ook als de reisorganisatie tijdelijk niet genoeg geld heeft. "De contouren zijn inmiddels uitgewerkt en de Europese Commissie moet zich er ook nog over buigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl