Het hoofdkwartier van Unilever in Londen
NOS Nieuws

Topman Unilever verbaasd over vijandige sfeer rond verhuizing naar Londen

Unilever-topman Alan Jope heeft zich verbaasd over de "vijandigheid" in Nederland rond de verhuizing van de multinational naar het Verenigd Koninkrijk. In het FD zegt hij "Als je de commentaren leest, lijkt het soms alsof Unilever Nederland verlaat om fiscale redenen. Maar het heeft niets met belastingen te maken, helemaal niets."

Na 91 jaar met hoofdkantoren in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, verhuisde het Rotterdamse hoofdkantoor van Unilever twee weken geleden naar Londen. Volgens Jope is het "een belangrijke strategische stap" die helemaal niets met belastingen te maken heeft.

"Eén nationaliteit maakt grote overnames en afsplitsingen gemakkelijker", zegt hij in de krant. "Daarom willen we al decennia onze nu negentig jaar oude bedrijfsstructuur aanpassen. Eerst hebben we geprobeerd een Nederlands bedrijf te worden. Dat is niet gelukt. Dus doen we het zo. Dat is alles."

Er gaat geen baan in Nederland verloren.

Alan Jope, ceo Unilever

Volgens Jope werd deze stap in Nederland geïnterpreteerd als een vertrek, terwijl het hoofdkwartier van de voedseldivisie gewoon in Nederland blijft.

"Er gaat geen baan in Nederland verloren. Er verhuist geen bestuurder uit Rotterdam. Er wordt geen euro minder geïnvesteerd in Nederland. Ons Food Innovation Center blijft in Wageningen. Onze notering aan de AEX ook. Toen de unificatie rond was, sloegen we de gong in Amsterdam, niet in Londen. Het voelt alsof ik me aan het verantwoorden ben, maar er verandert echt níets!", aldus Jope.

Wetsvoorstel GroenLinks

Hij ergert zich aan het wetsvoorstel van GroenLinks waarin staat dat bedrijven die naar landen zonder dividendbelasting vertrekken, zoals het Verenigd Koninkrijk, eerst moeten afrekenen met de Nederlandse belastingdienst. De initiatiefwet stond in de volksmond al snel bekend als 'verhuisboete voor Unilever'.

Jopes financiële adviseurs denken dat het wetsvoorstel strijdig is met veel internationale verdragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl