NOS Schaatsen

Schulting begint shorttrackseizoen met zege: 'Eindelijk weer racen'

De shorttrackers racen na 291 dagen weer: 'Blij dat we kunnen schaatsen'

Suzanne Schulting heeft haar eerste overwinning van het shorttrackseizoen binnen. De wereldkampioene won de 1.500 meter bij de Invitation Cup, voor haar landgenote Gioya Lancee en de Française Tifany Huot Marchand.

"Lekker gevoel, blij mee. Maar wel jammer dat je toch een beetje tegenstand mist", reageerde Schulting na haar winnende race.

Bij de mannen ging de overwinning op de 1.500 meter naar Quentin Fercoq. De Fransman versloeg de Nederlanders Itzhak de Laat en Sven Roes in de finale.

'Eindelijk'

Na 291 dagen zonder wedstrijden kunnen de shorttrackers hun hart dit weekend weer ophalen. De Invitation Cup in Thialf is de eerste internationale shorttrackwedstrijd van het seizoen. "Eindelijk mogen we weer racen, man tegen man en vrouw tegen vrouw. Daar ben ik heel blij mee", zei Schulting vrijdag bij de kwalificaties.

Schulting stond een week geleden al wel aan de start van een langebaanwedstrijd. Bij de NK sprint ging de olympisch shorttrackkampioene er verrassend met het brons vandoor. Na afloop vertelde ze hoe erg ze de wedstrijden gemist heeft. Bekijk de video hieronder:

Schulting is blij met brons bij NK sprint: 'Ik heb echt heel erg genoten'

Zondag staan de finales van de 500 meter (m+v), 1.000 meter (m+v), de mixed relay en de achtervolging (m+v) op het programma bij de Invitation Cup in Heerenveen. Bij het toernooi kunnen Nederlandse shorttrackers zich ook in de kijker rijden voor de EK in Gdansk (22-24 januari).

Geen gebroeders Liu

In Thialf staan dit weekend niet alleen de Nederlandse troeven aan de start. Ook schaatsers uit Frankrijk, België en Israël doen mee. De Hongaarse ploeg met shorttrackgrootheden en broers Shaolin en Shaoang Liu zou ook afreizen naar Heerenveen, maar het team meldde zich op het laatste moment af vanwege een zieke shorttracker.

Eigenlijk stond de Invitation Cup eind oktober al op het programma, maar toen werd de opening van het shorttrackseizoen op het laatste moment afgelast. Vanwege twee coronagevallen binnen de Nederlandse ploeg vond schaatsbond KNSB het toen niet verantwoord om het toernooi door te laten gaan.

Sjinkie Knegt zette destijds zijn vraagtekens bij een shorttracktoernooi in Thialf in coronatijd. Nu heeft hij wel vertrouwen in een goede afloop. "We zitten nu gewoon met z'n allen in een hotel, terwijl dat toen niet aan de orde was. En de protocollen op de baan zijn ook aangepast. We hebben ook geleerd van hoe ze het op de langebaan gedaan hebben. Ik denk dat het op dit moment hartstikke goed gaat", zei Knegt vrijdag bij de kwalificaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl