Achter sprintkanonnen Jutta Leerdam en Femke Kok ging shorttrackster Suzanne Schulting er zondag bij de Daikin NK sprint met de bronzen medaille vandoor. Dat succes op de langebaan smaakt naar meer.

Schulting deed mee aan het nationale sprinttoernooi omdat de wereldbekerwedstrijden bij het shorttrack geschrapt zijn vanwege het coronavirus. "Je komt even binnen en pakt hier een derde plek", stelde verslaggever Bert Maalderink met een mengeling van verbazing en bewondering vast.

Stijgende lijn

Maar voor Schulting, die sinds haar jeugd al op de langebaan schaatst, kwam die goede prestatie niet helemaal als een verrassing. "Ik laat bij shorttracktrainingen zien dat ik in vorm ben. En op de langebaan zit er een stijgende lijn in, dus ik wist wel dat dit kon", zei Schulting na haar races in Heerenveen.

Dat blijkt, want de 23-jarige shorttrackster verbeterde afgelopen weekend drie keer een persoonlijk record: twee keer op de 500 meter en een keer op de 1.000 meter. "Vorig seizoen heb ik geen langebaanwedstrijd gereden. Nu merk ik dat het elke keer makkelijker gaat, dat ik elke keer minder moe ben als ik over de finish kom", concludeerde Schulting.

Volgende halte EK sprint?

Komend weekend rijdt Schulting bij de Invitation Cup in Heerenveen haar eerste shorttrackwedstrijden van het seizoen, maar eind december keert ze weer terug op de langebaan. Tussen Kerst en Oud & Nieuw wil ze meedoen aan het kwalificatietoernooi voor de EK en WK.

Bekijk in de videocarrousel hieronder samenvattingen van de 1.000 en 500 meter van de slotdag.

Als Schulting bij de kwalificatiewedstrijden ook derde wordt, plaatst ze zich voor de WK afstanden. "Ik ga wel zo'n weekend in om me te plaatsen. Dan kijken we daarna wel weer verder of het in het schema past in combinatie met het shorttracken."

Tot die tijd focust Schulting zich weer op haar eerste liefde. "Deze wedstrijd draagt daar ook juist aan bij, denk ik. Dat wedstrijdritme is wel heel belangrijk, ook bij het shorttrack. Dus ik denk dat het wel in mijn voordeel is."

STER reclame