NOS NieuwsAangepast

Bouterse over Decembermoorden: 'Er is nooit aan waarheidsvinding gedaan'

Desi Bouterse heeft zich voor het eerst inhoudelijk uitgelaten in het proces over de Decembermoorden. In een verklaring die hij voorlas in de rechtbank zei de oud-president van Suriname dat de Krijgsraad volgens hem "nooit aan waarheidsvinding" heeft gedaan.

Het proces, dat in 2007 begon, gaat over de politieke moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime van Bouterse in 1982. De oud-president werd daarvoor een jaar geleden bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Bouterse bepaalde het beleid en was de machtigste man binnen het leger, oordeelde de Krijgsraad.

Afgelopen januari tekende Bouterse tegen het vonnis verzet aan.

Uithalen naar Nederland

In zijn verklaring noemde Bouterse de politieke moorden "traumatisch en droevig", en zei hij er "absoluut niet trots op te zijn" dat hij ze destijds niet had zien aankomen. Tegelijk benadrukte hij dat de tegenstanders van zijn regime terecht waren opgepakt, omdat ze volgens hem bezig waren een staatsgreep voor te bereiden.

De oud-legerleider verwijt de Krijgsraad dat die informatie die daarop wijst, heeft genegeerd. Daarnaast zei hij dat er volgens hem een aantal belangrijke getuigen in de zaak niet waren gehoord.

Verder haalde Bouterse verschillende keren uit naar "voormalig kolonisator" Nederland, dat naar zijn idee belangrijke informatie rond de gebeurtenissen in december 1982 voor zestig jaar toegedekt houdt. "De geschiedenis zal mij vrijspreken van alle schuld aan het trieste, traumatische gebeuren van 8 december 1982", concludeerde hij.

Denkfout

Voor nabestaanden van de moorden was de verklaring van Bouterse pijnlijk, vertelt de Surinaamse journalist Wilfred Leeuwin, die het proces bijwoonde. "Zij merkten bij Bouterse geen enkele toenadering. Hij betuigde ook geen spijt, behalve voor het feit dat hij de moorden niet had zien aankomen."

Het is voor het eerst sinds het begin van het proces dat de oud-president in de rechtszaal inhoudelijk inging op de Decembermoorden. Hij begon zijn verklaring met een verontschuldiging daarvoor. Bouterse zei dat hij eerder veronderstelde dat het voldoende was dat zijn advocaat bij de zittingen aanwezig was. Dat noemde hij nu "een denkfout".

In de rechtbank las Bouterse alleen zijn verklaring voor, waarna zijn advocaat officieel bezwaar maakte tegen het vonnis van de Krijgsraad. Het Surinaamse OM heeft nu tot 7 januari om daarop een reactie te formuleren. De inhoudelijke behandeling van de zaak is uitgesteld tot 29 januari.

Bekijk ook een terugblik op de Decembermoorden en het proces:

Een terugblik op de decembermoorden in Suriname 1982

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl