Bouterse bij de Krijgsraad in Paramaribo
NOS NieuwsAangepast

Bouterse in militair uniform voor de rechtbank, zitting in maart verder

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft in de rechtbank in Paramaribo bevestigd dat hij in beroep gaat tegen zijn veroordeling voor de Decembermoorden. Eind vorig jaar werd hij veroordeeld tot twintig jaar cel voor de rol die hij als oud-legerleider speelde. De inhoudelijke behandeling gaat op 31 maart verder.

Bouterse verscheen vandaag, gekleed in militair uniform, voor de rechtbank in Paramaribo. Hij noemde zijn naam, geboortedatum en beroep.

Bouterse kwam onder luid gejuich van aanhangers aan bij de rechtbank. Toen hij naar buiten kwam, werd hij opgewacht door aanhangers van zijn Nationale Democratische Partij:

Bouterse komt onder luid gejuich aan bij rechtbank

Na afloop van de zitting liep de Surinaamse president met zijn aanhang weer naar buiten. Hij werd vergezeld door zo'n honderd mensen, onder wie minister van Defensie Ronni Benschop. Het was voor het eerst in deze rechtszaak, die in 2007 begon, dat Bouterse persoonlijk voor de rechters verscheen.

Matige opkomst

Buiten de rechtbank hadden zich aanhangers van Bouterse verzameld. Zij waren vanuit het hele land met bussen naar Paramaribo gekomen. Bouterses partij NPD had leden opgeroepen massaal naar de rechtbank te komen om Bouterse te steunen. Een deel van hen bracht er ook de nacht door, maar in totaal viel de opkomst tegen.

De politie had een ruim gebied rondom de rechtbank afgezet om te voorkomen dat de aanhangers van Bouterses partij NDP dicht bij het gerechtsgebouw konden komen. Binnen de afzetting mochten alleen mensen komen die bij de rechtszitting aanwezig mogen zijn, onder wie juristen, nabestaanden van slachtoffers en journalisten. Er waren ook zwaarbewapende agenten.

Een menigte liep van de rechtbank naar het Onafhankelijkheidsplein. In een toespraak voor zijn achterban maakte Bouterse onder meer bekend dat hij de Krijgsraad erkent. Eerder zei hij nog dat hij de uitspraak van de Krijgsraad niet erkende omdat er sprake was van een politiek proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl