Belgen shoppen vanwege dichte winkels hier: 'Dat kunnen we er niet bij hebben'
Dit weekend was het druk in de winkelstraten van meerdere steden. Verscheidene maatregelen werden genomen door burgemeesters. Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls verwacht ook de komende weekenden vanwege Sinterklaas en Kerst drukte. Volgens Bruls is het met name belangrijk om iets te doen aan de toeloop van Belgische dagjesmensen.
"In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten. Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn", zegt Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is. Ook in Rotterdam waren dit weekend veel auto's met Belgische kentekens te zien.
Die maatregelen voor Belgische winkels blijven de komende tijd streng. De niet-essentiële winkels gaan waarschijnlijk op 1 december weer open, maar Belgen mogen daar alleen in hun eentje naar binnen en maximaal 30 minuten blijven. Dat zal zeker een specifiek punt worden in het overleg met het kabinet morgen, zegt Bruls. "Alleen kunnen wij als burgemeesters er niet veel aan doen: dit is echt een kabinetskwestie en iets tussen twee lidstaten. Maar er moeten zeker afspraken over gemaakt worden."
Voor welke aanpak dan moet worden gekozen, zoals bijvoorbeeld het sluiten van de grens met België, kan Bruls nog niet zeggen. "Daar moeten we morgen over praten."
Mensen moeten doordeweeks hun sinterklaas- en kerstinkopen gaan doen, en absoluut niet meer op zaterdag of zondag naar het stadscentrum gaan.
Volgens Bruls zijn niet alleen de Belgische gasten een punt van aandacht. "De komende weken zijn er dingen waar we goed op moeten letten. Wat dit weekend is gebeurd in steden als Eindhoven en Rotterdam wil je vermijden. Als dat vermijden niet lukt, moeten we ingrijpen."
Sluiting van de detailhandel zou wat hem betreft een optie kunnen zijn als het druk en onbeheersbaar blijft in de winkelstraten. "Ik sluit niet uit dat je wel iets moet afspreken om als burgemeesters samen op te trekken. Maar dat is nu, na dit weekend, nog geen noodzaak."
Technisch gezien is het sluiten van de detailhandel voor de handhaving het simpelst, maar er spelen ook andere belangen, zegt Bruls. "Je wil dat de samenleving zoveel mogelijk functioneert. Mensen willen eropuit gaan, daarom gaan ze het stadscentrum in. Als je de winkels dan sluit, neem je die behoefte niet weg."
Als het aan Bruls ligt, wordt de oproep om meer verspreid te winkelen nog duidelijker. "Mensen moeten doordeweeks hun sinterklaas- en kerstinkopen gaan doen, en absoluut niet meer op zaterdag of zondag naar het stadscentrum gaan."
Ook is mensen tellen in de winkelstraten een optie. Om te voorkomen dat de rijen bij de winkels, waar al maximale bezoekersaantallen gelden, uit de hand lopen. Er zijn al bezoekersregistratiesystemen in sommige steden. "Daarom konden Apeldoorn en Leiden gisteren zo snel zeggen dat het te druk was."
Zo druk was het dit weekend:
Volgens Bruls is drukte op zich geen probleem. "Als het ergens te druk is, is het pas een probleem." Ook zijn er niet veel besmettingen terug te rekenen naar winkelcentra, zegt de voorzitter en burgemeester. "De winkelstraten zijn vaak in de open lucht. Er is niet voor niets in maart al voor gekozen om de winkels open te houden."
Volgens Bruls was de drukte dit weekend beheersbaar. Als je naar het hele land kijkt, zie je dat de diverse oproepen om weg te blijven uit drukke winkelgebieden, in combinatie met de maatregelen vanuit de detailhandel, hebben geholpen, zegt hij. "Op veel plekken is het beheersbaar gebleven, maar op een aantal plekken was het te druk. Daar hebben collega's ingegrepen."
Als je iemand iets moet verwijten, zijn het niet de winkeliers maar de mensen die deze drukte opzoeken.
Dat het op veel plekken beheersbaar verliep, is vooral te danken aan de samenwerking tussen gemeenten, handhavers en de detailhandel, zegt Bruls. Gisteren moesten in meerdere steden winkels de deuren sluiten. "Dat heeft echter helemaal niet met de winkeliers te maken, die deden niets verkeerd. Als je iemand iets moet verwijten, zijn het niet de winkeliers maar de mensen die deze drukte opzoeken."