Nieuwe kindertoeslagmemo opgedoken: automatisch fraudeur bij 3000 euro schuld
Op het ministerie van Financiën is een tot dusver onbekende nota opgedoken over de harde aanpak door de Belastingdienst van ouders met kinderopvangtoeslag. In de memo uit 2016 staat dat ouders die nog meer dan 3000 euro aan kinderopvangtoeslag terug moesten betalen, automatisch het etiket 'Opzet Grove Schuld (OGS) moeten krijgen.
Daarmee verliezen ze het recht op een persoonlijke betalingsregeling en worden ze als fraudeur bestempeld. Of de maatregel ook echt is uitgevoerd is niet bekend en wordt onderzocht door het ministerie.
Staatssecretaris Van Huffelen meldt daarnaast dat de Kamer eerder ten onrechte is verteld dat mensen met een toeslagenschuld tot 1500 euro altijd een betalingsregeling konden krijgen tot 2017. "Uit een kleine steekproef komt naar voren dat deze werkwijze in de praktijk niet altijd gevolgd lijkt te zijn en dat ook met een schuld onder de 1500 euro sprake kon zijn van een OGS-kwalificatie"
Het etiket OGS had grote gevolgen voor de ouders, zo is de afgelopen jaren gebleken. Ouders konden bijvoorbeeld geen schuldhulpverlening bij hun gemeente aanvragen en mochten dus ook niet naar draagkracht hun schuld geleidelijk aan terugbetalen. In de praktijk betekende dit dat sommige gezinnen hun huis moesten verkopen en in grote problemen kwamen.
'Nare boodschap'
Staatssecretaris Van Huffelen, verantwoordelijk voor de Toeslagen, maakt het nieuws over het memo uit 2016 vrijdagavond bekend, een dag na de afsluiting van de parlementaire verhoren over de kinderopvangtoeslagen. Het ministerie heeft ook een filmpje gemaakt waarin Van Huffelen deze "hele nare boodschap" aan ouders vertelt.
Onder ede verhoord
De afgelopen weken zijn ambtenaren en (oud-) bewindslieden door de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvang onder ede gehoord over hoe het kon gebeuren dat ouders en gastouders vanaf 2012 door de Belastingdienst werden aangemerkt als fraudeur als ze ook maar iets niet goed hadden ingevuld bij hun toeslagenaanvraag of te weinig eigen bijdrage hadden betaald.
Uit de verhoren werd duidelijk dat iedereen achteraf vond dat het heel erg was en dat ze signalen van de disproportionele aanpak van de ouders onvoldoende hadden herkend. De voorganger van Van Huffelen, Menno Snel, zei tegen de commissie dat de informatiehuishouding "een bende" was. "Er worden 36 miljoen stukken doorzocht en daarna komt er weer een nota boven", constateerde hij.
PvdA-Kamerlid Nijboer reageert met ongeloof op het bericht van Van Huffelen. "Zou dat nou echt pas vandaag bekend geworden zijn?" Hij wil dat de staatssecretaris zich in de Tweede Kamer komt verantwoorden. Ook Pieter Omtzigt verbaast zich in een zogenoemd draadje op Twitter over de timing.