De auto waarin de wetenschapper zat, ten oosten van Teheran
NOS NieuwsAangepast

Iraanse nucleaire wetenschapper geliquideerd, Iran dreigt met vergelding

Een prominente Iraanse nucleaire wetenschapper is bij een aanslag op zijn leven omgekomen, hebben de Iraanse autoriteiten bekendgemaakt. Het zou gaan om Mohsen Fakhrizadeh, die wordt gezien als het brein achter het Iraanse nucleaire programma. Iran zegt de aanval te zullen wreken.

Er is nog veel onduidelijk over de dood van Fakhrizadeh. "Op sociale media en in de Iraanse media komen berichten voorbij dat de wetenschapper in zijn auto onder vuur werd genomen op een weg buiten de hoofdstad Teheran", zegt NOS-correspondent in het Midden-Oosten Daisy Mohr vanuit Libanon. In de omgeving zou een explosie zijn gehoord. De geleerde zou vervolgens in het ziekenhuis zijn overleden aan zijn verwondingen.

Een verslaggever van de streng door de overheid gecontroleerde staatszender IRIB deed vanavond verslag vanaf de plek van de aanslag:

'Zes schutters openeden het vuur'

Fakhrizadeh wordt ook wel 'de vader van het Iraanse nucleaire programma' genoemd, zegt Mohr. "Hij was iemand die wist dat hij een doelwit was. Hij werd beschermd en ging vermoedelijk heel voorzichtig door het leven." Fakhrizadeh maakte deel uit van de Revolutionaire Garde van Iran. Ook doceerde hij aan de universiteit.

Nucleaire wapens

De wetenschapper was van groot belang voor de Iraanse machthebbers, aldus Mohr. "Er wordt gezegd dat hij de leiding had over het nucleaire Hope-programma, in het begin van 2000. 'Israël en het Westen denken dat dat programma tot doel had om nucleaire wapens te maken in Iran. Iran heeft juist altijd gezegd dat het voor vreedzame doeleinden was.

Ook was Fakhrizadeh een expert in de rakettechnologie. Recentelijk leidde hij voor het Iraanse ministerie van Defensie een afdeling die onderzoek deed naar technologische innovatie. Volgens dat ministerie stierf de wetenschapper een martelaarsdood.

Het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde zegt dat Iran wraak zal nemen op de dood van de wetenschapper, schrijft de BBC. "Terroristen hebben een belangrijke Iraanse wetenschapper vermoord", schreef de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in een reactie op Twitter.

Volgens Zarif zijn er aanwijzingen dat Israël betrokken was bij het geweld. Het is onduidelijk welke dat zijn. Israël heeft niet gereageerd op de aantijging.

De aanslag moet worden gezien tegen de achtergrond van de sterk verslechterde relatie tussen de Verenigde Staten en Iran, zegt correspondent Mohr. President Trump besloot in 2018 uit het atoomakkoord met Iran te stappen. "De toekomstige president Biden heeft laten weten weer toenadering te willen zoeken tot Iran. Maar Israël is daar geen voorstander van." De aanval maakt het niet makkelijker voor Biden om weer met Iran om de tafel te gaan zitten, denkt Mohr.

Tussen 2010 en 2012 werden vier Iraanse nucleaire wetenschappers geliquideerd. Israël zou achter die aanslagen zitten. "Dat heeft Israël nooit bevestigd of ontkend", zegt Mohr. Ook nu is de aanval niet opgeëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl