Vooral pensionado's kunnen het zich veroorloven te staken in Wit-Rusland

De uitzending van 24 november: Chaos bij FVD / Tekort aan testplastics dreigt / RIVM-weekcijfers / Wit-Russen blijven demonstreren

Het plein in Minsk

Al 108 dagen wordt er geprotesteerd. Vandaag waren het de artsen, gister de gepensioneerden. En afgelopen weekend gingen er - voor het 15e weekend op rij - duizenden burgers de straat op, om te protesteren tegen dictator Loekasjenko.

Volgens de oppositie heeft hij de verkiezingen op 9 augustus vervalst en heeft eigenlijk oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja gewonnen. Zij moest het land uit vluchten, en vorige week was ze even kort in Nederland. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp doet verslag, onder meer van een van de pleinen die een centrale rol spelen in het verzet tegen Loekasjenko.

Al 108 dagen protesten in Wit-Rusland

Minder nieuwe besmettingen, maar R-getal boven 1

Het RIVM is vandaag met nieuwe weekcijfers gekomen. Het zijn er 37.000, 700 minder dan de week ervoor. De daling die eind oktober werd ingezet, is gestagneerd.

Dat blijkt ook uit het besmettingsgetal. Dat was op 6 oktober 1,02, wat betekent dat 100 mensen samen 102 anderen besmetten. Alleen als de R lager wordt dan 1, neemt de verspreiding van het virus af. We bespreken de laatste stand van zaken vanavond in de studio.

Daling van coronabesmettingen stagneert, versoepeling maatregelen niet in zicht

Chaos bij Forum voor Democratie

De chaos bij Forum voor Democratie is compleet. Thierry Baudet is opgestapt als partijvoorzitter, partijleider en lijsttrekker. Theo Hiddema is per direct vertrokken uit de Tweede Kamer.

Voorlopig wordt de voorzittersfunctie waargenomen door vicevoorzitter Lennart van der Linde, die zegt te werken aan een goede en zorgvuldige transitie.

Chaos bij Forum voor Democratie: topfiguren vertrekken of staan onder druk

Te weinig plastics voor testen, Nederlandse spullen verdwijnen naar buitenland

In de wintermaanden zullen er grote hoeveelheden coronatests moeten worden afgenomen, maar Nederlandse laboratoria zeggen dat ze daarvoor te weinig materialen hebben. Het gaat om plastic wegwerpmaterialen die dna en chemicaliën in de testmachines moeten brengen. Het ministerie van Volksgezondheid verdeelt die plastics, maar de leveringen zijn volgens verschillende testlabs stelselmatig te weinig.

Vooral de plastic onderdelen van grote producenten van testapparatuur, zoals Hamilton en Roche, zijn schaars. Daardoor kunnen labs met die apparatuur niet volop testen. "De plastics zijn misschien wel de nieuwe mondkapjes", zo verwijst Anton van Weert van Sanquin in Amsterdam naar tekorten in het begin van de crisis.

Te weinig plastics voor testen, Nederlandse spullen verdwijnen naar buitenland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl