Joao Felix (rechts), maker van de 1-0, feliciteert Luis Suarez, maker van de 3-0.

Atlético Madrid aan kop in La Liga; invaller Messi leidt Barcelona naar zege

Atlético Madrid heeft zich aan kop van La Liga genesteld. De ploeg van Diego Simeone staat in puntenaantal gelijk met het verrassend goed presterende Real Sociedad, maar heeft een beter doelsaldo. Atléti had weinig moeite met Cádiz, ondanks het feit dat beide ploegen voorafgaand aan het duel op gelijke hoogte stonden.

Dankzij twee treffers van João Félix en Marcos Llorente en Luis Suárez die hun doelpunt meepikten, werd het 4-0. Atlético is na zeven wedstrijden nog zonder nederlaag, als enige club in La Liga. Voor Cádiz kwam er een einde aan een opmerkelijke reeks.

De bezoekers, die dit jaar weer hun opwachting mogen maken in de hoogste divisie in Spanje, beleven een bijzonder seizoen. Thuis werd tweemaal verloren en twee keer gelijkgespeeld, maar de uitwedstrijden werden alle vier gewonnen. Cádiz deed dat ook nog eens zonder een doelpunt te incasseren.

Prullenbak

De goede reeks kon echter al na acht minuten de prullenbak in. Na een blunder van doelman Jeremias Ledesma maakte Félix 1-0. Nog voor de rust verdubbelde Llorente de score en erna scoorden Suárez en opnieuw João Félix.

Cádiz zakte zodoende naar plaats zes, terwijl Atlético dus de koppositie greep.

De stand aan kop van La Liga per 7 november.

Eerder op de dag liet Lionel Messi zich weer eens gelden voor FC Barcelona. De 33-jarige Argentijn begon in het duel met Real Betis op de bank, viel na de rust in bij een 1-1 stand en leidde zijn ploeg met onder meer twee treffers naar de 5-2 zege.

De overige Catalaanse doelpunten treffers kwamen op naam van Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann en Pedri.

Niet eerder ontbrak Messi, zesvoudig winnaar van de Ballon d'Or, dit seizoen in de basiself van Barcelona. In september 2019 begon hij voor het laatst op de bank.

Lionel Messi (rechts) en Antoine Griezmann vieren de 3-1.

Trainer Ronald Koeman verklaarde na de wedstrijd dat Messi niet fit genoeg was om te starten en er geen enkele twijfel bestaat over de motivatie van de Argentijn.

"Hij had wat ongemak na de wedstrijd tegen Dinamo Kiev (afgelopen woensdag in de Champions League, red.) en daarom hadden we samen besloten dat hij op de bank zou plaatsnemen", aldus Koeman.

Vorige week benadrukte de trainer ook nog eens dat zijn relatie met de sterspeler, die deze zomer het liefst wilde vertrekken, nooit gecompliceerd is geweest.

Minuut stilte

Voor de aftrap van de wedstrijd werd er eerst een minuut stilte gehouden voor de afgelopen week overleden Tonny Bruins Slot, die als assistent van Johan Cruijff tussen 1989 en 1996 vier keer kampioen werd met Barcelona en later de rechterhand was van Koeman, nu op de bank bij Barça.

In de eerste helft grossierde Barcelona, met Frenkie de Jong in de basis, in kansen maar wist alleen Dembélé te scoren. Spits Griezmann miste drie enorme kansen (hij schoot net naast) en faalde na een half uur ook nog eens vanaf de stip.

De voorsprong bleef zodoende miniem en op slag van rust maakte Antonio Sanabria namens Betis ook nog eens de 1-1.

Kort na de pauze maakte Messi, die inviel voor de - zo bleek later - zwaar geblesseerd geraakte Ansu Fati, het verschil. Hij stelde Griezmann na een fraai overstapje in staat te scoren, en trof daarna zelf nog twee keer doel.

Aanvaller Ansu Fati viel geblesseerd uit en is maanden uit de roulatie.

Dat deed hij allereerst vanaf de strafschopstip, nadat Aissa Mandi hands had gemaakt op de doellijn, en tien minuten voor tijd schoot de Argentijn ook nog eens van dichtbij hard binnen op het randje van buitenspel. In de slotfase gleed Pedri met zijn eerste doelpunt voor Barcelona ook nog eens de 5-2 binnen.

Weer eens winst

Het is pas de derde overwinning in zeven duels voor de ploeg van Koeman. "We hadden de drie punten echt nodig na onze recente resultaten", zei Koeman na afloop.

Voor de wedstrijd tegen Betis had Barça in vier duels puntenverlies geleden (twee keer verlies, twee keer gelijkspel). Op de ranglijst staat de ploeg nu achtste.

Sevilla wint ook

Ook het Sevilla van Luuk de Jong in actie. De boomlange spits viel in de tweede helft in toen zijn ploeg met 1-0 voorstond tegen Cádiz. Lucas Ocampos benutte een strafschop. De Argentijn miste bij zijn eerste poging, maar mocht nog een keer aanleggen omdat doelman Sergio Herrera te snel van de doellijn kwam.

In La Liga staat Sevilla op de elfde plek.