Een stemmenteller in Maricopa County in Arizona
NOS Nieuws

Wekdienst 7/11: Wachten op uitslag in de VS • Slowaken testen bevolking massaal

Goedemorgen! Het is inmiddels vier dagen na de presidentsverkiezingen in Amerika, waar het nog altijd wachten is op een winnaar. En in Arnhem wordt de 73-jarige man herdacht die eind oktober na mishandeling van vijf jongeren om het leven kwam.

De zon schijnt vandaag volop. Na een koude start wordt het vanmiddag erg zacht met maxima van 12 tot 16 graden. Er staat niet veel wind. Ook zondag en maandag is het rustig en erg zacht weer. Wel komt er wat meer bewolking, maar regenen doet het vrijwel niet.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In verschillende staten was het gisteren nog too close to call, al lijkt Joe Biden op weg naar de overwinning. Krijgen we vandaag wel uitsluitsel over wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen? Het tellen van de stemmen gaat verder in Pennsylvania, Georgia, Nevada, Arizona en North Carolina.
  • Slowakije hervat het massaal testen van de bevolking op het coronavirus. Na dit weekend zou iedere Slowaakse burger boven de tien jaar onderworpen moeten zijn aan een sneltest. Daarmee hoopt de regering het aantal besmettingen in te dammen.
  • De man van 73 die in Arnhem door mishandeling van vijf jongeren om het leven kwam, wordt vandaag herdacht. Bewoners worden opgeroepen om 17.30 uur met een kaarsje of andere lichtje buiten op straat te gaan staan.
  • Wint de Sloveen Primoz Roglic van de Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg de Ronde van Spanje? De beslissing valt vandaag in de laatste bergetappe die eindigt op de Alto de la Covatilla. Maar er wordt niet alleen op de weg gefietst, ook in het veld. Rosmalen organiseert het EK Veldrijden, met vandaag de wedstrijd voor de vrouwen.

Wat heb je gemist?

De verkiezingsstrijd in de VS is nog altijd onbeslist. Het draait nu vooral om de uitslag in de staten Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Nevada en Arizona.

De afgelopen uren is de voorsprong van Biden in Pennsylvania, Nevada en Georgia weer iets toegenomen. In North Carolina staat Trump op voorsprong. Arizona is volgens persbureau AP en Fox News al beslist in het voordeel van Biden, maar volgens onder meer CNN zijn de verschillen daar nog te klein.

President Trump heeft afgelopen nacht geen toespraak gegeven. Biden "We kunnen de overwinning nog niet opeisen, zei hij tijdens de toespraak in zijn woonplaats Wilmington. "Maar de cijfers spreken voor zich, we gaan winnen."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Onkruid wieden, wilgen knotten en bollen zaaien. Tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag zetten normaal gesproken zo'n 15.000 vrijwilligers zich in voor natuuronderhoud op zo'n 500 locaties door heel Nederland.

Het verwijderen van jonge boompjes tijdens een eerdere editie

Maar omdat buiten zijn met meer dan twee mensen niet is toegestaan, moest de organisatie het evenement dit jaar te schrappen.

En omdat het 'grote onderhoud' dit jaar dus achterblijft, roept de organisatie mensen nu op zich in hun eigen tuin in te zetten voor het grotere goed.

En daar valt nog wel wat winst te te halen, zegt Sascha van Breukelen van de organisatie.. "Mensen kiezen er steeds vaker voor hun tuin te betegelen. Dat ziet er aangeharkt uit, maar zorgt er ook voor dat dieren en insecten minder plek hebben, regenwater minder goed in de grond loopt en hitte blijft hangen."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl