In Atlanta, Georgia worden de laatste stemmen geteld
NOS NieuwsAangepast

Race om presidentschap VS nog niet beslist, zo staat het er nu voor

In vijf van de vijftig Amerikaanse staten blijft een uitslag van de presidentsverkiezingen vooralsnog uit. Kandidaten Joe Biden en Donald Trump ontlopen elkaar in sommige staten slechts duizenden stemmen. Daarmee ligt de race om het Witte Huis nog open. Volgens CNN komen Pennsylvania en Georgia mogelijk vannacht met een uitslag.

Biden lijkt na de winst in swing states Michigan en Wisconsin op basis van de cijfers de grootste kans op het presidentschap te maken. De Democraat staat in de uitslagenkaart van persbureau AP, die de NOS volgt, op 264 van de benodigde 270 kiesmannen. President Trump heeft op dit moment 214 kiesmannen achter zich.

Een overwinning in één van de resterende staten is voor Joe Biden waarschijnlijk voldoende. In Nevada staat hij op winst (met 49,4 procent van de stemmen versus 48,5 procent voor Trump). In Pennsylvania en in Georgia neemt de voorsprong van Trump af.

In Georgia, met 16 kiesmannen, heeft de president 49,5 procent van de stemmen en Joe Biden 49,3 procent. Dat komt neer op een voorsprong voor Trump van zo'n 13.000 stemmen. Er moeten in Georgia nog 47.000 stemmen geteld worden. In Pennsylvania, waar 20 kiesmannen te winnen zijn, heeft Trump nu 50,3 procent van de stemmen en Biden 48,5 procent. De 370.000 stemmen die daar nog geteld moeten worden komen uit de grote steden, waar relatief veel Democratisch gestemd wordt.

In North Carolina leidt Trump met 50,0 procent en heeft Biden 48,6 procent van de stemmen. De president loopt flink voor in Alaska, waar pas de helft van de stemmen geteld is.

Medewerkers tellen dag en nacht de honderdduizenden poststemmen die zijn uitgebracht in Pennsylvania:

Honderdduizenden poststemmen tellen in Pennsylvania

"Beide kandidaten hebben nog een route naar de overwinning", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Biden heeft een lichte voorsprong, maar het zijn hele kleine marges, en die veranderen ook nog steeds."

Dat heeft te maken met de manier waarop er in de verschillende staten geteld wordt, legt De Vries uit. In Georgia werden bijvoorbeeld eerst de stemmen geteld die op de verkiezingsdag zijn uitgebracht. Dat waren voor een groot deel Republikeinse stemmen.

"Dus als we kijken hoe Trump er 24 uur geleden voorstond, dan zag je dat hij meer dan 350.000 stemmen meer had dan Joe Biden. Maar vandaag zijn ze daar ook begonnen met het tellen van de poststemmen en sindsdien is die voorsprong aanzienlijk geslonken."

De stemmen die nog geteld moeten worden komen uit de dichtbevolkte voorsteden van Atlanta, waar veel Democratische kiezers wonen. "Het zou heel bijzonder zijn en echt een 'big deal', zei een adviseur van Trump, als Georgia naar Biden zou gaan."

Het omgekeerde gebeurt ook in het voordeel van Trump. In Arizona leek Biden een grote voorsprong te nemen. Daar werden eerst de poststemmen geteld, waar meer Democratische stemmen bij zaten. Die voorsprong loopt terug nu de stemmen die op de verkiezingsdag zijn uitgebracht geteld worden. "Biden heeft er wel een voorsprong van zo'n 70.000 stemmen, dus dat is lastiger in te halen."

Op de definitieve uitslag in Arizona wordt nog gewacht, al heeft AP de staat al toegeschreven aan Biden. Verkiezingsfunctionarissen in Nevada zeggen dat veel poststemmen pas dit weekend geteld zullen worden. Het is niet helemaal duidelijk wanneer North Carolina en Alaska met uitslagen komen.

Biden zei gisteravond dat hij ervan uitgaat als winnaar uit de bus te komen. In een televisietoespraak zei hij te geloven dat hij genoeg kiesmannen binnenhaalt. Desondanks wacht hij met het claimen van de overwinning, omdat er nog stemmen worden geteld.

"Ik heb een heel goed gevoel over Pennsylvania":

Joe Biden: 'We denken dat we gaan winnen'

President Trump heeft de overwinning in Georgia, North Carolina en Pennsylvania al opgeëist. Ook stelt hij dat hij gewonnen heeft in Michigan, "als het klopt dat daar fraude wordt gepleegd". Amerikaanse media hebben daar geen aanwijzing voor. Twitter heeft de tweet daarom van een waarschuwing voorzien, net als eerdere berichten van de president de afgelopen dagen. Vanmiddag twitterde hij opnieuw "STOP HET TELLEN".

Het campagneteam van Trump wil via een gang naar de rechter het tellen van de stemmen in Arizona, Georgia, Michigan en Pennsylvania laten stopzetten. In Wisconsin vraagt het team om een hertelling, en in Nevada maakt de Trump-campagne de gang naar de rechter omdat daar stemmen zouden zijn uitgebracht door mensen die niet langer in de staat wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl