Astronaut Andre Kuipers schenkt zijn Nederlandse vlag, die hij had meegenomen naar het internationale ruimtestation ISS, aan het Rijksmuseum
NOS Nieuws

Nederlandse vlag uit de ruimte naar het Rijksmuseum

Astronaut André Kuipers heeft een Nederlandse vlag die hij had meegenomen naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Vandaag wordt stilgestaan bij het feit dat het ruimtestation twintig jaar onafgebroken wordt bewoond.

In 2011 nam Kuipers de vlag mee op zijn tweede missie naar het International Space Station. Zijn verblijf van 193 dagen in de ruimte was de langste Europese ruimtevlucht tot dan toe. Tijdens deze missie was hij flight engineer one van de Sojoez-raket. Hij deed onderhoud en reparaties en voerde meer dan vijftig wetenschappelijke experimenten uit.

Nationaal erfgoed

De vlag gebruikte Kuipers als decor voor live tv-verbindingen met de aarde. Voordat hij de vlag mee terugnam, liet Kuipers hem signeren door alle bemanningsleden. Op de vlag staan de handtekeningen van Amerikaanse astronauten Don Pettit en Joe Acaba en van de Russen Oleg Kononenko, Gennadi Padalka en Sergej Revin.

Astronaut Kuipers overhandigt Nederlandse ruimtevlag

Kuipers zegt dat hij de vlag als nationaal erfgoed beschouwt. "Het Rijksmuseum is in mijn ogen de meest geschikte plek om dit symbool van onze aanwezigheid in het ISS voor het nageslacht te bewaren."

Harm Stevens, conservator geschiedenis van de twintigste eeuw, nam de vlag in ontvangst. "Het Rijksmuseum beheert een collectie historische vlaggen, waaronder de Amsterdamse scheepsvlag die eind zestiende eeuw door Willem Barentsz noodgedwongen werd achtergelaten op het eiland Nova Zembla. Binnen die collectie past deze vlag. Die is eveneens een stille getuige van een grensverleggende expeditie, dit keer in de ruimte."

Tot op heden is André Kuipers de enige Nederlandse bewoner van het ISS. Tijdens zijn verblijf had hij ook een kleinere versie van de Nederlandse vlag bij zich. Deze schonk Kuipers eerder aan koning Willem-Alexander. De grotere vlag zal te zien zijn in het Atrium van het Rijksmuseum.

Bekijk hier een terugblik op de ISS-missie van Kuipers:

Een terugblik op de ISS-missie van Andre Kuipers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl