James Ward-Prowse viert een van zijn twee treffers tegen Aston Villa

Aston Villa en Everton maken pas op plaats in Premier League

De 7-2 zege op landskampioen Liverpool zal voor altijd in de boeken blijven. De tweede plek in de Premier League zal vast ook ingelijst aan de muur blijven hangen in huiskamers in Birmingham. Maar het sprookje van Aston Villa lijkt nu toch al voorbij en ook Everton maakt een pas op de plaats in de Engelse top.

Na de 3-0 nederlaag tegen het gepromoveerde Leeds United verloor Aston Villa zondag thuis met 4-3 van Southampton, dat even de nieuwe nummer drie is in de Premier League.

De grote man bij de Zuid-Engelsen was middenvelder James Ward-Prowse, die vandaag zijn 26ste verjaardag vierde. De viervoudig Engels international leverde in de openingsfase een perfecte voorzet af op het hoofd van Jannik Vestergaard, die simpel raak kopte.

Vrijetrapspecialist

Daarna liet Ward-Prowse zien waarom hij beschouwd wordt als een van de beste vrijetrapspecialisten van de Premier League. Twee keer sloeg hij toe, op identieke en bijzonder fraaie wijze: met een harde krul in de linkerbovenhoek.

James Ward-Prowse mikt zijn tweede vrije trap van de middag in de kruising

De tweede treffer van Ward-Prowse was bovendien de 1.000ste van zijn club in de Premier League. Southampton is de elfde club die die mijlpaal bereikt. De eerste Premier League-treffer van The Saints kwam op naam van clublegende Matt Le Tissier. Op 19 augustus 1992 maakte hij de enige treffer van zijn club in de 3-1 nederlaag tegen Queens Park Rangers.

Nadat Danny Ings kort na rust ook nog een keer de verre kruising vond, was het pleit helemaal beslecht. De 4-1 van Tyrone Mings (kopbal), de 4-2 van Ollie Watkins (strafschop diep in blessuretijd) en helemaal de 4-3 van Jack Grealish (in de toegevoegde tijd van de blessuretijd) waren vooral voor de statistieken.

Tweede nederlaag op rij Everton

Evenals Aston Villa begon Everton met vier overwinningen op rij sterk aan het seizoen. Met een 2-2 gelijkspel tegen Liverpool, een 2-0 nederlaag bij Southampton en zondag een 2-1 nederlaag bij Newcastle United wacht Everton nu al drie wedstrijden op een overwinning. Liverpool is nu alleen koploper.

Callum Wilson maakte beide doelpunten voor Newcastle. Eerst benutte de spits een strafschop en daarna was het raak op aangeven van Ryan Fraser. Dominic Calvert-Lewin maakte in blessuretijd zijn achtste goal van het seizoen voor Everton.

Dominic Calvert-Lewin hoog boven de defensie van Newcastle

Jordan Pickford zat op de bank bij Everton. De doelman van het nationale elftal van Engeland, die onlangs Virgil van Dijk van Liverpool zwaar blesseerde, kreeg rust. "Volgende week is hij er weer bij", zei Everton-coach Carlo Ancelotti. De Zweed Robin Olsen stond onder de lat.