Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht moest maandag noodgedwongen de spoedeisende hulp 24 uur sluiten voor coronapatiënten, omdat bedden bezet werden gehouden door oudere patiënten die wachtten op verpleegzorg.
Deze "wachters op verpleeghuiszorg" moeten na een behandeling eigenlijk naar een verpleeghuis, maar daar kunnen ze niet terecht. "Een dieptepunt", zo omschrijft internist ouderengeneeskunde Marieke Meinardi de sluiting.
De problemen beperken zich niet alleen tot Dordrecht, maar spelen in het hele land, zegt de Vereniging van Klinische Geriatrie, een specialisme voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. "De druk wordt heel hoog en dit gaan we niet nog heel lang volhouden", zegt voorzitter Arend Arends.
Boze familieleden aan de lijn
De transferverpleegkundigen van het ziekenhuis zijn de hele dag door op zoek naar beschikbare plaatsen voor de "wachters". Vaak tevergeefs. "Alle verpleeghuizen en revalidatiecentra zitten vol", zegt transferverpleegkundige Sabrine Bezemer. Daarom beperken ze zich niet alleen tot de eigen regio, maar bellen ze verpleeghuizen door het hele land af.
Als er dus al een plekje voor een wachtende oudere wordt gevonden, kan dat dus ook ver weg zijn. Dat leidt volgens Bezemer geregeld tot frustratie bij familieleden. "Soms zijn ze zo boos dat ze hun familielid niet willen ophalen om naar de vervolgvoorziening te gaan. Zover kan het gaan."
Geld is nu niet het grote probleem. Wel een tekort aan personeel en de capaciteit.
De opstopping in de zorg komt niet uit de lucht vallen. In 2015 zei Meinardi tegen Nieuwsuur dat er "filevorming was ontstaan in het ziekenhuis om mensen door te plaatsten naar een zorginstelling". Ook vorig jaar trok de arts aan de bel: "Op een gegeven zullen we in Nederland vastlopen omdat de ziekenhuizen overvol raken."
Door ziek personeel en een grotere toestroom van ouderen die nu door corona naar een verpleeghuis moeten, raakte het ziekenhuis in Dordrecht afgelopen maandag volledig overbezet. "We konden niemand meer kwijt. Het hele systeem liep vast."
Meer bedden beschikbaar maken voor coronapatiënten is volgens Meinardi niet mogelijk, omdat daar simpelweg geen personeel voor is. Ze hoopt op initiatieven van bijvoorbeeld zorghotels of huisartsen om de ziekenhuizen te helpen ontlasten.
Grote zorgen
Extra geld voor de zorg biedt volgens Arends op korte termijn geen oplossing. "Geld is nu niet het grote probleem, maar wel een tekort aan personeel en de capaciteit. Je moet verzorgenden en verpleegkundigen opleiden en dat duurt jaren."
Meinardi maakt zich grote zorgen gezien het toenemend aantal besmettingen en de ziekenhuizen die landelijk vol raken. "Met name omdat verpleeghuizen zeggen: we staan met onze rug tegen de muur. Als meer ziekenhuizen vastlopen, kunnen we niet meer zorg leveren aan mensen die het echt nodig hebben"