NOS Nieuws

Een aandeel Shell voor minder dan een tientje, 'hier liggen veel mensen wakker van'

  • Thom Opheikens

    redacteur Economie

  • Thom Opheikens

    redacteur Economie

Er lijkt geen einde te komen aan de lijdensweg van beleggers in Shell. Voor het eerst sinds begin jaren 90 zakte de prijs van een aandeel vandaag onder de 10 euro. Begin dit jaar was een aandeel nog ruim 26 euro waard.

Dat koersverlies van meer dan 60 procent wordt door veel Nederlandse beleggers gevoeld. Shell staat steevast bovenaan de lijstjes van meest populaire aandelen onder particuliere beleggers. Dat geldt ook voor dit jaar, zien online brokers BinckBank en DeGiro. Samen hebben ze honderdduizenden zelfstandig handelende particuliere beleggers als klant.

Eén op de drie Nederlandse klanten heeft momenteel Shell in zijn of haar portefeuille, zegt DeGiro. "Shell is zowel qua aantallen als qua belegd vermogen het populairste aandeel onder onze beleggers", zegt een woordvoerder van BinckBank. Het gaat bij de online beleggingsbank om "vele tienduizenden klanten".

Het is 27 jaar geleden dat Shell onder de 10 euro stond:

Shell-beleggers moeten het sinds eind jaren 90 al niet van koerswinsten hebben. Ze kijken met name naar het dividend. Tot aan de coronacrisis was dat elk kwartaal weer een stabiele en mooie stroom van inkomsten. Maar ook daar is nu verandering in gekomen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verlaagde Shell dit jaar de winstuitkering.

Als je in Amsterdam woont zie je veel Tesla's rijden, maar in bijvoorbeeld Mexico-Stad zie je die niet.

Arend Jan Kamp, beleggerswebsite IEX

"Normaal zou je zeggen: een beetje koersdaling is oké, want dat haal je in met dividend", zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Maar dit haal je nooit meer in." Hij doelt onder meer op de energietransitie. "Er zijn economisch en politiek gezien veel verschillende scenario's. Ik kom alleen niet zo snel tot een scenario dat gunstig is voor Shell."

Niet iedereen ziet dat zo. "Als je in Amsterdam woont zie je veel Tesla's rijden, maar in bijvoorbeeld Mexico-Stad zie je die niet", zegt Arend Jan Kamp, beurscommentator bij beleggerswebsite IEX en zelf in het bezit van aandelen Shell. "Het relatieve belang van olie en gas wordt steeds minder, maar olie en gas zal nog decennialang heel belangrijk zijn."

BinckBank en DeGiro zien dit jaar een grote toestroom van nieuwe beleggers in het aandeel Shell. "Het aantal klanten dat bij ons in aandelen Shell belegt, is sinds 1 maart met 50 procent gegroeid", zegt BinckBank. Er wordt ook veel in de aandelen gehandeld. Een kwart van de handel in AEX-aandelen op het platform van DeGiro is handel in Shell.

Slechts een klein deel van de beleggers stapt uit, concludeert BinckBank op basis van data. Ondanks de forse verliezen. "Beleggers die Shell al hadden, behouden hun stukken. Een groep nieuwe - wellicht deels ook meer speculatieve - beleggers stapt juist in."

'Iedereen zit erin', ook veel pensioenfondsen

Beleggers die Shell vanwege het dividend jarenlang als hoeksteen in hun portefeuille hadden, hebben het nu zwaar, denkt Bender. "Je zal maar een portefeuille hebben met pakweg Shell, ING, Unibail-Rodamco en Aegon, zeg maar de klassieke aandelen van je grootvader", zegt hij. "Er zijn zeker mensen met slapeloze nachten, maar je zult ze niet snel horen."

"Er hangt om Shell een imago dat met name oudere beleggers erin zitten", zegt Kamp. "Oud geld", maar dat imago is niet helemaal terecht, vindt hij. "Het is niet het meest sexy aandeel en er wordt dus minder over gesproken dan over Apple of Tesla. We zien ook op onze site dat stukken over Shell heel goed gelezen worden."

"En als je het zelf niet doet, belegt je pensioenfonds er wel in", vervolgt hij. Zo hadden ambtenarenfonds ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn eind 2019 - toen de koers nog boven de 26 euro stond - voor vele honderden miljoenen aan aandelen Shell. "Iedereen zit erin", concludeert Kamp.

Met mij hoef je geen medelijden te hebben. Ik beleg voor de lange termijn.

Arend Jan Kamp, beurscommentator en belegger

Pensioenbeleggers worden wel steeds kritischer en Bender ziet naast de coronacrisis en de energietransitie nog een probleem opdoemen. "Wat doet de volgende generatie beleggers?", vraagt hij zich af. "Willen die een aandeel Shell of Ørsted?". Ørsted is een Deens energiebedrijf dat met name bekend staat om windparken op zee.

"Er liggen heel veel mensen wakker van", denkt ook Kamp, "maar met mij hoef je geen medelijden te hebben. Ik beleg voor de lange termijn. Over dertig jaar zullen we wel zien wie er gelijk had."

Morgen presenteert Shell cijfers over het derde kwartaal. Het aandeel sloot vandaag uiteindelijk nét boven de psychologische grens van 10 euro: op 10,07.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl