Shell gaat drastisch reorganiseren, zeker 7000 banen verdwijnen
Shell heeft een van de grootste reorganisaties uit zijn geschiedenis aangekondigd. Er verdwijnen wereldwijd 7000 tot 9000 banen, meldt het bedrijf. Daarvoor neemt het tot eind 2022 de tijd. Daarnaast wil Shell vergroenen.
Bij de Brits-Nederlandse multinational werken nu 83.000 mensen, een kleine 10.000 in Nederland, onder meer op het hoofdkantoor in Den Haag en in Pernis. Waar de banen gaan verdwijnen, is nog niet duidelijk. De reorganisatie moet een jaarlijkse kostenbesparing van 1,7 tot 2,1 miljard euro opleveren.
Topman Ben van Beurden kondigde eerder dit jaar al aan dat er een grote reorganisatie aan zat te komen. Het bedrijf heeft veel last van de coronacrisis. De olieprijs is flink gedaald en er is minder vraag naar brandstof. Daardoor is Shell dit jaar in de rode cijfers gekomen.
We hebben het gevoel dat er op te veel plekken te veel lagen zitten tussen mij als topman en de technici op onze locaties.
In een interview van Shell zelf noemt Van Beurden de reorganisatie een "extreem moeilijk proces", maar hij stelt dat het nodig is voor de toekomst van het bedrijf. De topman zegt dat het nodig is managementlagen te schrappen om het bedrijf "behendiger" te maken. "We hebben nauwkeurig gekeken naar hoe we zijn georganiseerd en we hebben het gevoel dat er op te veel plekken te veel lagen zitten tussen mij als topman en de technici op onze locaties."
Shell haalt vrijwel zijn hele omzet uit de winning van olie en gas. De vergroening is langzaam in gang gezet: inmiddels werkt het bedrijf mee aan de bouw van verschillende windmolenparken in de Noordzee. Zo doet Shell mee met de aanleg van 69 enorme windmolens met een rotordiameter van 200 meter. Gezamenlijk hebben die een vermogen van 759 megawatt, goed voor grofweg 750.000 huishoudens.
De druk op de multinational om te vergroenen is er al langer. Bij aandeelhoudersvergaderingen zetten ontevreden beleggers het punt geregeld op de agenda en grote investeerders als banken en pensioenfondsen willen op termijn van de olie en het gas af.
Redelijk dramatisch
FNV-bestuurder Egbert Schellenberg noemt de reorganisatie "redelijk dramatisch in omvang". Het belangrijkst vindt hij dat er zo veel onduidelijkheid is over wat er te gebeuren staat. "Dat de reorganisatie tot 2022 duurt betekent dat ze er lang de tijd voor gaan nemen en er voor medewerkers een lange periode van onzekerheid aanbreekt. Onze leden willen op korte termijn gewoon weten waar ze aan toe zijn."
Ook bij vakbond CNV vragen ze zich af of hun leden door de reorganisatie getroffen worden. "Wij zijn actief bij de twee raffinaderijen in Moerdijk en Rotterdam, en aangezien daar juist geïnvesteerd wordt is het voor ons onduidelijk of de krimp daar zou ontstaan", zegt woordvoerder Wouter de Jong.
Personeel in Nederland kon zich van de zomer aanmelden voor een vrijwillige vertrekregeling. Wereldwijd willen zo'n 1500 mensen voor die regeling in aanmerking komen.
Opvolger van de opvolger
"Het klinkt veel te vrijblijvend. Het lijkt meer een reactie op de coronacrisis dan op de klimaatcrisis", zegt Mark van Baal van actieplatform Follow This. Hij heeft een resolutie met een oproep om te verduurzamen op de agenda van de aandeelhoudersvergadering gezet.
"Shell belooft veel, vooral voor 2050. Dat is de opvolger van de opvolger van de opvolger van Ben van Beurden die dan aan de macht is. We willen meer concrete stappen voor dit decennium zien."
Concurrent BP heeft ook aangekondigd een andere weg in te willen slaan met het oog op de energietransitie. Het bedrijf wil de olie- en gasproductie in 2030 met 40 procent hebben teruggebracht en de investeringen in duurzame energie de komende tien jaar vertienvoudigen.